ГоловнаКоментаріТеплоенергетикаОпалювальний сезон знову опинився під загрозою

Опалювальний сезон знову опинився під загрозою

В Україні виникла проблема з поставками вугілля – ПАР відмовляється підписувати нові контакти, а купувати «чорне золото» у інших країн дорого та займе багато часу. Це провокує зрив проходження осінньо-зимового періоду.

В Україні наразі складається непроста ситуація з вугіллям. ПАР відмовляється постачати тверде паливо в Україну, а купувати його у інших країн дорого, до того ж, на укладення контрактів з ними підуть місяці, що може призвести до серйозної загрози зриву проходження осінньо-зимовий періоду. Про це заявив Міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан на вчорашньому засіданні уряду.

За словами очільника відомства, Міненерго продовжує шукати альтернативні шляхи постачання вугілля, однак всі інші компанії, на жаль, дуже насторожено сьогодні відносяться до їх спроб сьогодні знайти альтернативні джерела постачання вугілля. До того ж, саме у ПАР можна придбати тверде паливо за найоптимальнішою ціною.
 
«Тому я ще раз підкреслюю, що є обґрунтована ціна, ціна є ринкова і, на жаль, та компанія, яка постачала (компанія Steel Mont, – ред.), на сьогодні заявила, що вона не буде продовжувати здійснювати постачання вугілля на компанію «Центренерго». Як я вже сказав, у нас сьогодні буде два виходи: або ми купуємо дефіцитне вугілля марки АШ і Т в Росії, або ми вимушені будемо купувати це вугілля з тієї території, яка сьогодні контролюється проросійськими угрупуваннями на Сході України», – заявив пан Продан.
 
Відповідаючи на питання Прем’єра Арсенія Яценюка, чи можна придбати «чорне золото» у інших країн, пан Продан сказав: «Звісно, ситуація сьогодні виглядає наступним чином: для того, щоб нам укласти новий контракт не з Росією, не з територією, яка контролюється терористами, нам потрібно не менше півтора місяці. Але, враховуючи, ту ситуацію, яку ми маємо на сьогодні, навряд чи яка компанія погодиться навіть укласти цей контракт».
 
Очільник Міненерго підсумував, що в України «немає іншого виходу, ніж сьогодні звертатися до російських виробників і пробувати закуповувати там вугілля».
 
Проте, пана Продана одразу ж заперечив Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Очільник МВС заявив, що кампанія, розвернута проти поставок вугілля з ПАР – маніпуляція урядом, спрямована на посилення залежності України від РФ та терористичних організацій «ЛНР» та «ДНР».
 
 
Тоді пан Продан пообіцяв, що «Міненерговугілля ще раз звернеться до відповідних компаній для того, щоб продовжити ту роботу і запевнити, що наші компанії будуть чітко виконувати всі ті зобов’язання, які вони брали, перед іноземними компаніями як щодо забезпечення відвантаження цього вугілля, так і забезпечення оплати».
 
Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», Південна Африканська Республіка більше не зацікавлена у продажі вугілля Україні. Постачальник з ПАР Steel Mont відмовляється підписувати нову угоду на поставки твердого палива з компанією «Укрінтеренерго». Причиною розриву співпраці стали перевірки, які розпочалися в Україні з боку Генеральної прокуратури.
 
Коментарі (0)