ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняОпозиція проти сланцевого газу

Опозиція проти сланцевого газу

Депутати від опозиції запропонували мораторій на видобуток сланцевого газу

Депутати від фракції «Батьківщина» Арсен Аваков, Андрій Кожемякін та Микола Томенко запропонували парламенту ввести тимчасовий мораторій на пошук, розвідку і видобуток вуглеводнів нетрадиційними методами. Про це говориться в законопроекті № 2147, зареєстрованому на сайті Верховної Ради.

Згідно з документом, тимчасова заборона вводиться допоки на законодавчому рівні не буде сформовано чіткий механізм забезпечення екологічної безпеки при застосуванні технологій видобутку таких копалин.

Кабінету міністрів доручається забезпечити перегляд і скасування міністерствами та органами центральної влади угод, які суперечать даному законопроекту.

Як зазначають у пояснювальній записці автори законопроекту, проведені міжнародними організаціями екологічні дослідження свідчать про те, що видобуток таких вуглеводнів, як природний газ з пластів сланцю, супроводжується значними викидами в атмосферу парникових газів, забрудненням ґрунтів, ґрунтових і підземних вод та викликає сейсмічну активність земної кори.

На їхню думку, прийняття запропонованого проекту закону обумовить проведення подальших досліджень впливу видобутку нетрадиційних вуглеводнів з урахуванням європейських стандартів якості навколишнього середовища.

Нагадаємо угода про розподіл продукції з компанією Shell - підписана в рамках Всесвітнього економічного форуму в Давосі 24 січня. Відповідно до умов проведення конкурсу, Shell як його переможцю буде надано спеціальний дозвіл на користування надрами з метою геологічного вивчення з дослідно-промислової розробкою і подальшого видобутку вуглеводнів строком на 50 років.

Як повідомляла «Україна Комунальна», нещодавно менеджер зі зв'язків з органами державної влади компанії Shell Олексій Татаренко запевнив, що технологія гідророзриву пластів, з приводу використання якої побоюються екологи, використовується в Україні з 1952 року, і вона жодним чином не позначиться на якості питної води.

За матеріалами: Українські новини

 
Коментарі (0)