ГоловнаКоментаріГазопостачанняПасивність «Нафтогазу» – козир «Газпрому»

Пасивність «Нафтогазу» – козир «Газпрому»

Україна несе втрати у протистоянні з «Газпромом». Це відбувається через пасивність позиції «Нафтогазу». Вичікуючи, Україна пропустила як мінімум два важливих моменти, які б дозволили зміцнити її положення на ринку газу в ЄС.

Положення України в питанні реверсу газу з Європейського Союзу не зміцнилося. Причина – вичікувальна позиція України. Країна несе втрати у протистоянні з «Газпромом». Російський монополіст фактично заблокував Україні можливість реверсу великих обсягів газу через Словаччину. Таку думку висловив висловив Директор енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАН України Валентин Землянський, повідомляє «Укрінформ».

 
Вичікуючи, Україна пропустила як мінімум два важливих моменти, своєчасна реакція яка могла б дозволити зміцнити її положення на європейському ринку газу і у відносинах з європейськими партнерами», - вважає пан Землянський.
 
На думку Валентина Землянського, перший момент, який прогавила Україна – це зниження котирувань на європейських газових хабах. «Ф'ючерси на травень котируються по 320 доларів за тисячу кубометрів, що при ціні російського газу на другий квартал в 385,5 доларів, навіть з урахуванням транспорту, роблять поставки газу з ЄС більш ніж привабливими. На жаль, ні Польща, ні Угорщина не отримали заявок з боку України на транспортування обсягів. Німецька RWE теж готовий до роботи», - зазначає експерт.
 
 
Як сказав пан Землянський, «Нафтогаз» зберігає нордичний спокій і готується до проведення конкурсів серед потенційних продавців у квітні: «І щоб у можливих конкурентів з приватного сектора, не виникало спокуси теж реверсувати газ з ЄС, Глава НАК запропонував повернути ПДВ для приватних компаній. Тому що для них це не критично. І зовсім не важливо, що такі дії монополіста прямо суперечать нормам рівного доступу до ринку всіх гравців. Як-то кажуть, революція все спише».
 
Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», у «Нафтогазі» розповіли про шляхи отримання коштів. Новий голова правління компанії Андрій Коболєв вважає необхідним в перспективі проведення IPO компаній, що входять до складу держхолдингу, в першу чергу, видобувних.
 
Коментарі (0)