ГоловнаПублікаціїСтатистикаПідготовка до зими: що говорить статистика

Підготовка до зими: що говорить статистика

До приходу справжньої зими в Україну залишилося декілька тижнів. Хто і як готується до настання холодів? – розглянемо урядову статистику станом на кінець жовтня – початок листопада.
Цьогоріч через низькі температури повітря опалювальний сезон в Україні стартував дещо раніше, ніж зазвичай. У деяких регіонах пуск теплоносія до закладів соціальної сфери розпочався майже в межах опалювального періоду, визначеного постановою Кабінету Міністрів №74 – у перших числах жовтня.
 
Зауважимо, згідно з постановою  Кабміну №74 від 2 березня 2015 року, опалювальним вважається період з 1 жовтня по 30 квітня включно. Раніше межі опалювального періоду були визначені терміном з 15 жовтня до 15 квітня.
 
Якою буде зима 2015-2016 років? - наразі сказати точно неможливо, але попередньо синоптики припускають, що вона як за температурним режимом, так і за кількістю опадів буде дуже схожою на попередні зими.
 
Так, грудень очікується малосніжним, однак морозним. Температура повітря в окремі дні та в окремих областях, може короткочасно опуститися до 10 – 12 градусів нижче нуля.
 
У січні морози посиляться, а ось опади прогнозуються на рівні меншому норми.
 
Традиційно найхолоднішим буде лютий, причому суттєве зниження температури варто очікувати з другої декади, а ось в 3-ї температурний режим поступово підійметься до нульових позначок.
 
Чи готова Україна до такої «попередньої» зими? – розглянемо останню урядову статистику.

Мінрегіон

За останньою інформацією Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, станом на 28 жовтня в Україні здійснений запуск 20,85 тис. котелень, що становить 98,49% від загальної кількості. 
 
 
Найменший відсоток запуску котелень у Запорізькій (87,8%), Київській (89,5%), Херсонській (86,6%) областях.
 
Таким чином до теплопостачання було підключено: 16452 шкіл (94,5%), 12595 садочків (99,26%), 6079 закладів охорони здоров’я (98,24%), 85408 житлових будинків (98,56%).
 
Найнижчий відсоток підключень у Херсонській області: 68,7% шкіл, 85,8% садочків, 82,8% медичних закладів, 64,5% житлових будинків.
 
100% підключення житлових будинків до теплоносія зафіксоване у Вінницькій, Житомирській, Закарпатській, Івано-Франківській, Львівській, Миколаївській, Рівненській, Тернопільській, Харківській, Хмельницькій, Черкаській, Чернівецькій, Чернігівській областях. 

Держенергоефективності

За даними Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження, станом на 4 листопада загалом кредити на утеплення житла та заміну газових котлів взяли понад 60 тис. українських родин. Загальний обсяг наданих за державними програмами коштів становить майже 900 млн грн. З них 5 тис. отримувачів субсидій, які взяли «теплих» кредитів на суму 58,4 млн грн.

Міненерго

Статистика Міністерства енергетики на вугільної промисловості свідчить, що запаси вугілля на складах електростанцій (ТЕС, ТЕЦ) та природного газу у підземних газосховищах України збільшуються. Так, станом на 27 жовтня накопичено 2,635 млн тонн вугілля та 16,9 млрд куб. м газу.
 
Натисніть для збільшення
 
При цьому зазначається, що за 9 місяців 2015 року порівняно з аналогічним періодом 2014 року українці зменшили споживання електроенергії на 11,5%, а споживання «блакитного» палива - на 19,2%.

Мінсоцполітики

За інформацією Міністерства соціальної політики, станом на 29 жовтня субсидії на оплату житлово-комунальних послуг отримали 3,8 млн родин. На опрацюванні у місцевих органах соцзахисту перебуває ще 350 тис. заяв. Середній відсоток сплати за житлово-комунальні послуги по Україні з урахуванням наданої родині субсидії складає 7,7%.
 
У відомстві підкреслюють, що впродовж останніх тижнів спостерігається стрімке зростання кількості звернень за призначенням субсидій. Надалі – протягом листопада-грудня - очікується, що до місцевих органів соцзахисту за оформленням субсидій звернеться ще щонайменше 1 млн родин. 

Держстат

За даними Державної служби статистики,  протягом 9 місяців поточного року населенням країни сплачено за житлово-комунальні послуги 34,5 млрд грн., що становить 100,4% нарахованих за цей період сум. Серед регіонів найвищий за середній по країні рівень оплати за житлово-комунальні послуги спостерігався у Сумській, Черкаській областях та м. Києві (114,3–106,9%), найнижчий – у Донецькій, Волинській, Закарпатській та Луганській областях (85,4–93,0%).
 
Заборгованість населення з оплати ЖКП у вересні зменшилася порівняно з серпнем на 2,9% і на початок жовтня становила 11,87 млрд грн. Середній термін заборгованості населення за всі послуги склав 3,1 місяця.
 
 
Впродовж аналогічного періоду населення сплатило за електроенергію 9,33 млрд грн (118,5% нарахованих за цей період сум). Серед регіонів найвищий за середній по країні рівень оплати електропостачання спостерігався в Одеській, Закарпатській та Київській областях (196,4–165,3% з урахуванням погашення боргів попередніх періодів), найнижчий – у Чернігівській та Сумській (69,4% та 77,0% відповідно). Заборгованість населення з оплати електроенергії на початок жовтня становить 2,35 млрд грн.

Уряд

Впродовж минулого тижня Кабінет Міністрів схвалив проект Постанови «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 6 серпня 2014 р. №409», якою передбачено удосконалення низки державних соціальних нормативів споживання житлово-комунальних послуг в межах яких надаються пільги та житлові субсидії. 
 
Зокрема, документом:
 
- встановлені розмежовані за часом обсяги електричної енергії у разі використання її для індивідуального опалення.
 
- для абонентів, котрі користуються послугою централізованого опалення та мають будинковий або квартирний лічильник, визначено соціальний норматив – 0,0548 Гкал на 1 кв. м. опалювальної площі на місяць в опалювальний період.
 
- встановлено коригуючі коефіцієнти для 1-2-поверхових, 3-4-поверхових будівель та будівель на 5 і більше поверхів в розрізі регіонів для розрахунку витрат теплової енергії, електричної енергії, природного газу та інших видів палива на потреби опалення.
 
- передбачено запровадження соцнормативів на вивезення рідких побутових відходів, та тих, які утворюють в разі відсутності централізованого водовідведення (при наявності послуг з централізованого водопостачання та вигрібних ям) – 4 куб. м на одну особу на місяць. Якщо ж послуга централізованого водопостачання та водовідведення  відсутня - 25 л на добу на одну особу (0,76 куб м на місяць).
 
- визначено соціальну норму постачання холодної води у 4 куб. м на одну особу на місяць у разі відсутності централізованого постачання гарячої води понад 14 діб.
 
Окрім цього урядом було запроваджено механізм зміни застосування соціальної норми споживання газу. Зокрема, встановлена соціальна норма в розмірі 1200 кубометрів на весь опалювальний сезон (6 місяців). 
 
Прем’єр-міністр підписав постанову, якою спрощується перерахування субсидій за житлово-комунальні послуги на зимовий період. Воно буде здійснюватися в автоматичному режимі без подання повторних заявок.
 
Також внесено зміни до порядку перерахунку вартості опалення підприємств ЖКГ, який буде проводитися в щомісячному режимі в залежності від зовнішніх температур, а не раз на півроку, як було раніше, та прийнято рішення, згідно з яким за результатами першого кварталу наступного року в залежності від ціни імпортованого газу та курсу національної валюти буде здійснено коригування ринкової ціни природнього газу.
 
Здається, перейматися нічого, чи не так?
 
Вадим Менаєв
 
Коментарі (0)