ГоловнаНовини ЖКГОпалювальний сезон 2023-2024Підсумки тижня: теплі батареї - тільки б не наврочити

Підсумки тижня: теплі батареї - тільки б не наврочити

Українці нарешті відчули тепло батарей у власних оселях, Мінрегіон з гордістю відзвітував про повну готовність до опалювального сезону, а Прем’єр-міністр зауважив що тарифи не такі вже й високі.

Отож, у понеділок 15 жовтня стало відомо, що Україна офіційно відкрила опалювальний сезон. Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Анатолій Близнюк відзвітував: «Ми офіційно розпочали опалювальний сезон. Всі системи заповнені теплоносієм, проте в деяких регіонах температурний режим вносить свої корективи». Чиновник зауважив, що незважаючи на помірні погодні  умови: «Ми повинні бути на 100% готові до зими вже сьогодні».

Також, протягом тижня Мінрегіон регулярно повідомляв про переважно повну готовність областей країни  до проведення опалювального сезону. Зокрема найкращі показники (100% готовність) демонструють Дніпропетровська, Донецька, Сумська, Полтавська, Львівська та Волинська області 

Більш низький рівень готовності продемонстрував Крим (96%), Київ (91%) та Рівненська область (83%).

Згодом Мінрегіон повідомив, що запуск систем теплопостачання все-таки поступово відбувся у всіх регіонах,  та на кінець тижня з 23,9 тис. українських котелень працювали понад 83%. Наразі до теплопостачання підключені 70% житлових будинків, 84% дитячих та навчальних, а також понад 80% медичних закладів країни.

Окремо що стосується столиці, то у роботу запущено 97,8% котелень, а теплоносій отримують понад 90% житлового фонду міста.

З початком опалювального сезону звично загострюється проблема тарифів на житлово-комунальні послуги. Свою непросту позицію висловило керівництво Європейського банку реконструкції і розвитку. Директор ЄБРР в Україні Андре Куусвек, вважає, що нинішні тарифи на житлово-комунальні послуги в Україні заниженими та закликав відмовитися від «субсидіювання всіх і кожного». За його словами, тарифи на житлово-комунальні послуги мають відображати їхню реальну собівартість.

Про реальну вартість тарифів заговорив і прем’єр-міністр Микола Азаров. Чиновник заявив, що уряд намагається тримати вартість тарифів за послуги ЖКГ, у межах  платіжної спроможності населення, через що країна несе чималі збитки,  а реальна вартість послуг ЖКГ завищена у три рази через ціну на російський газ. 

Більш докладно про події минулого тижня пропонуємо прочитати у нашому розгорнутому матеріалі.

 
Коментарі (0)