ГоловнаПублікаціїНадзвичайні подіїПідсумки тижня: Бюджетний апокаліпсис посеред снігопадів

Підсумки тижня: Бюджетний апокаліпсис посеред снігопадів

Щорічно зима приходить до українців зі снігопадами, лютими морозами і прийняттям бюджету на наступний рік, і щорічно такий прихід стає несподіванкою як для комунальних служб, так і пересічних громадян.

Так, спочатку українці, мов манну небесну, масово чекали снігу, а потім, так само масово, щоб його прибрали, - швидко, без їхньої участі і все ті ж вищі сили.

Ранок понеділка, 3 грудня, не передвіщав нічого зловіщого, як раптом близько 10.00 у багатьох населених пунктах України пустилася мілка біла січка, котра з плином часу перетворилася на повноцінний лапатий сніг. Першим занепокоївся Львів: на вулиці міста вийшло 28 снігоприбиральних машин. Далі Одеса: через несподіваний стрімкий снігопад у Одеській області було знеструмлено 35 населених пунктів, для ліквідації наслідків погодніх забавлянок було залучено 77 бригад електромереж. Опісля тривожні сигнали надійшли з Миколаєва: ураганом з мокрим снігом було зірвано ряди рекламних щитів та білбордів, повалено сотні дерев, у результаті чого було паралізовано рух транспорту, а у прибережних зонах Миколаївській області  підтоплено бази відпочинку, зокрема в Очаківському та Березанському районах.

Читайте також: Негода принесла в українські міста комунальне пекло

Варто зазначити, що про погіршення погодніх  умов український гідрометцентр попереджав ще у минулу п’ятницю, 30 листопада, а служби ГАІ настійно рекомендували автомобілістам країни замінити гуму та перевірити гальмівну систему транспортних засобів. Звичайно ж, такі попередження не принесли бажаних результатів. Так, у столиці сталося близько 20 ДТП саме через неготовність автівок до зими. Снігопад зупинив у корках майже весь центр Києва. Не краще почувалися і у Вінниці, Житомирі та Херсоні: сніговий покрив місцями обмежив не лише автомобільний рух, але і пішохідний, люди, буквально, пробивалися до під’їздів своїх домівок.

Вже через добу, з 3 на 4 грудня, внаслідок погіршення погодних умов було ускладнено проїзд на окремих ділянках доріг країни, а також знеструмлено понад 300 населених пунктів у 14 областях. Найбільше постраждали Київська, Дніпропетровська, Полтавська, Одеська, Запорізька та Чернігівська області. Бригади обленерго проводили підключення до електропостачання  увесь день і, по його закінченню, без світла продовжували залишатись понад 180 населених пунктів. Повністю відновлене електропостачання було лише у Вінницькій, Волинській, Кіровоградській та Черкаській областях.

Проте падати сніг не припиняв. Так, найбільшу оборону довелося тримати комунальникам протягом 6 грудня та вночі 7-го. Внаслідок несприятливих погодних умов сталося чергове знеструмлення. Цього разу від електропостачання було відключено 127 населених пунктів у 5 областях.

Читайте також: Негода знеструмила третину держави

У цей же період через обледеніння контактного дроту (3 – 4 см) на залізниці (на Донецькому та Харківському вузлах), було ускладнено рух електропоїздів та спричинено збої у графіку руху пасажирських поїздів. Для боротьби з обледенінням  була задіяна уся спеціальна техніка: усі наявні маневрові тепловози, 28 тепловозів з вібропантографами і 9 спеціальних дрезин служби електропостачання. Проте усі намагання ліквідувати незручності миттєво, не увінчалися успіхом, тому виникла низка збоїв у графіку руху 8 поїздів, які очікували своєї черги на проходження дільницями: їх довелося затримати на час від 5 хв до 5 з половиною годин.

Проте сніг – це не єдина несподіванка, яка випала на голову українцям цього тижня.  Набільшим ударом і розчаруванням все ж було оприлюдення Верховною Радою проекту Закону «Про Державний бюджет України на 2013 рік».

Так, у документі, доходи Держбюджету на 2013 рік пропонувалося встановити на рівні 361,51 млрд грн, у тому числі доходи загального фонду 315,22 млрд грн; витрати держбюджету запланувати на рівні 410,66 мллрд грн, у тому числі видатки загального фонду - 363,65 млрд грн; граничний обсяг дефіциту загального фонду держбюджету встановити на рівні 44,53 млрд грн.

Що стосується Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ, то у проекті державного бюджету на 2013 рік видатки відомства передбачено в сумі майже 1,4 млрд грн, у тому числі по загальному фонду – 754,6 млн грн, по спеціальному – 621,2 млн грн. 

Читайте також: Держбюджет зробив ЖКГ обрізання

Таким чином, недофінансування ЖКГ та будівельної галузі займає катастрофічні масштаби. Різниця між бюджетним запитом Міністерства регіонального розвитку, будівництва, ЖКГ на наступний рік (15 млрд грн) і передбаченими проектом держбюджету на фінансування галузі (трохи більше 5 млрд грн) - 10 млрд грн.

Різниця між бюджетним фінансуванням ЖКГ в 2012 році і запропонованим проектом держбюджету-2013 становить -4,5 млрд грн.

На превеликий жаль, у четверг, 6 грудня, без внесення жодних змін, Верховна Рада ухвалила дефіцитний держбюджет на наступний рік.

Якщо Президент Віктор Янукович поставить свій підпис під цим документом, то наступного року не будуть реалізовані Загальнодержавні програми «Питна вода України», «Програма реформування галузі ЖКГ», не будуть виділені кошти на встановлення приладів обліку ресурсів в багатоквартирних будинках, на капітальний ремонт гуртожитків та кредитування ОСББ. Більше того, будуть значно скорочені витрати на фінансування Державних Програм «Доступне житло» та здешевлення іпотечних кредитів.

Отже, тиждень, що минув, може заслужено носити титул «Тижня несподіваних погодніх випробувань та бюджетних розчарувань». Одне лихо майже подолане, щодо іншого – над українцями нависає перспектива потерпати увесь наступний рік.

 
Коментарі (0)