ГоловнаНовини ЖКГОпалювальний сезон 2023-2024Підсумки тижня: мрії про тепло та роздуми про його вартість

Підсумки тижня: мрії про тепло та роздуми про його вартість

З початком жовтня у країні прийнято оголошувати початок опалювального сезону. Але питання теплозабезпечення пліч-о-пліч стоїть із проблемою наявності енергоресурсів та тієї ціни, яку за них доведеться заплатити.

У понеділок, 1 жовтня, надійшла інформація, що протягом серпня українські шахтарі видобули 4,7 млн тонн енергетичного вугілля. Загалом з початку року було видобуто 40,1 млн тонн цього енергоресурсу, що на 7,3% більше, ніж за аналогічний період минулого року. Водночас гостро постало питання розрахунку регіонів за вже використані ресурси. Зокрема, споживання електричної енергії по території Луганської області за 26 дні вересня склало 710,9 млн кВт/год. Розрахунки споживачів області за електроенергію, використану за цей період (без урахування підприємств вугільної промисловості), склали 299,5 млн грн (98,1%). Споживачами регіону за 28 днів вересня використано 120,1 млн куб. м природного газу, що на 2,05 млн куб. м більше встановленого ліміту.

При цьому «У.К.» стало відомо, що станом на 1 жовтня всі українські теплопостачальні підприємства готові розпочати опалювальний сезон, але наразі для цього немає об'єктивних температурних показників. Попри ці оптимістичні заяви Прем'єр-міністр Микола Азаров прогнозує зростання цін на енергоносії. Причину цього він вбачає у антикризових заходах, які вживаються США та ЄС. Про це прем’єр сказав на нараді з керівниками закордонних дипломатичних установ України.

Саме в цей нелегкий для країни час голова Нацкомпослуг Валерій Саратов вирішив поділитися світлими думками із громадськістю та зарубіжними колегами. Під час зустрічі з делегацією керівників комунальної галузі Білорусі він заявив, що людина не повинна сплачувати за тепло та гарячу воду більше 10% від свого середньомісячного доходу. Відлунням цієї заяви стала інформація Міністерства соціальної політики: в Україні усі громадяни вчасно отримують державну допомогу на оплату житлово-комунальних послуг. За словами заступника міністра В’ячеслава Коломійця, соціальна підтримка населення в Україні здійснюється за трьома основними напрямами, і всім нужденним її вистачить.

Своєрідним фінальним акордом «передопалювального» тижня стала заява Прем'єр-міністра Миколи Азарова про те, що Україні знадобиться ще 15 років, аби забезпечити себе власними енергоресурсами. Але такі амбітні плани мають і зворотній бік…

Більш докладно про події минулого тижня пропонуємо прочитати у нашому розгорнутому матеріалі

 
Коментарі (0)