ГоловнаПублікаціїОпалювальний сезон 2023-2024Підсумки тижня: хто і на чому нас нагріє?

Підсумки тижня: хто і на чому нас нагріє?

Минулий тиждень позначився для України першими відчутними холодами, а відповідно – і думками про те, що теплі батареї в оселях аж ніяк не завадять...

Тим більше, що з початком жовтня у країні прийнято оголошувати початок опалювального сезону. Але питання теплозабезпечення пліч-о-пліч стоїть із проблемою наявності енергоресурсів та тієї ціни, яку за них доведеться заплатити.

Отже, у понеділок, 1 жовтня, надійшла інформація, що протягом серпня українські шахтарі видобули 4,7 млн тонн енергетичного вугілля. Загалом з початку року було видобуто 40,1 млн тонн цього енергоресурсу, що на 7,3% більше, ніж за аналогічний період минулого року. Це ще більше має потішити  профільного міністра Юрія Бойка, який напередодні заявляв: на сьогоднішній день вже повністю сформовано паливний ресурс для проходження Україною опалювального сезону 2012/2013 років.

Водночас гостро постало питання розрахунку регіонів за вже використані ресурси. Зокрема, споживання електричної енергії по території Луганської області за 26 дні вересня склало 710,9 млн кВт/год. Розрахунки споживачів області за електроенергію, використану за цей період (без урахування підприємств вугільної промисловості), склали 299,5 млн грн (98,1%). Споживачами регіону за 28 днів вересня використано 120,1 млн куб. м природного газу, що на 2,05 млн куб. м більше встановленого ліміту.

«У.К.» стало відомо, що станом на 1 жовтня всі українські теплопостачальні підприємства готові розпочати опалювальний сезон, але наразі для цього немає об'єктивних температурних показників.

Наступного дня надійшла доволі суперечлива інформація з Криму. Стало зрозумілим, що влада автономії по-різному оцінює ступінь газифікації населених пунктів півострова.  Перший заступник Республіканського комітету АРК з палива, енергетики та інноваційної політики Вадим Жданов повідомив журналістам, що села Криму газифіковані на 44,4%, а ступінь газифікації міст становить 87,8%. Втім, віце-прем'єр Криму Азіз Абдуллаєв днем раніше повідомив про те, що 6 жовтня буде газифікований Білогірськ. А Головним управлінням інформаційної політики Радміну АРК було відзначено, що це місто – єдине негазифіковане у Криму.

У цей же день «Чорноморнафтогаз» оприлюднив програму збільшення видобутку природного газу на шельфі Чорного і Азовського морів до 2015 року. Протягом чотирьох років компанія планує освоїти 7 нових, дооблаштувати 2 діючих родовища і збільшити видобуток газу в два рази – з 1,56 млрд куб. м в 2011 році до 3 млрд куб. м у 2015 році.

Попри ці оптимістичні заяви Прем'єр-міністр Микола Азаров прогнозує зростання цін на енергоносії. Причину цього він вбачає у антикризових заходах, які вживаються США та ЄС. Про це прем’єр сказав на нараді з керівниками закордонних дипломатичних установ України.

У середу регіони держави заходилися звітувати про готовність до майбутніх холодів. Зокрема, відповідно до офіційних заяв, столицею АРК до експлуатації в осінньо-зимовий період підготовлено більше трьох тисяч об'єктів комунальної власності, що становить 99,8% від їх загальної кількості.

Читайте також: Спецпроект: «Вся правда про опалювальний сезон 2012-2013»

При цьому Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Анатолій Близнюк наполягає на необхідності термінового погашення заборгованості населення з комунальних платежів. На даний момент, за його словами, борг населення України з оплати послуг ЖКГ складає 9 млрд грн.

Згодом, 4 жовтня, надійшла невтішна інформація: в Україні споживання енергії на одиницю продукції найбільше у світі. Про це заявив старший науковий співробітник програми з питань енергетики та національної безпеки Центру стратегічних та міжнародних досліджень (США) Едвард Чау. За словами експерта, в Україні відбувається стагнація розвитку нових ресурсів газу, навіть незважаючи на те, що наша країна продовжує імпортувати дорогий газ. «Геологічна розвідка пробуксовує не тільки в галузі звичайного виробництва газу, а навіть і нових видів палива. Я думаю, саме тому Україна продовжує відставати від всього світу», - переконаний американський експерт.

Але навіть за таких сумних обставин ДК «Укртрансгаз» бадьоро відзвітувала, що завершила підготовку до осінньо-зимового періоду 2012-2013 років. Як зазначалось у повідомленні, виробничі філії компанії отримали паспорти готовності до зими, а в підземних сховищах вже знаходиться майже 20 млрд куб. м. природного газу. У сезон закачування в 2012 році в газосховища закачано майже 12 млрд куб. м блакитного палива, яке дозволить Україні пройти опалювальний період.

Читайте також: Десять днів до опалювального армагедону

Саме в цей нелегкий для країни час голова Нацкомпослуг Валерій Саратов вирішив поділитися світлими думками із громадськістю та зарубіжними колегами. Під час зустрічі з делегацією керівників комунальної галузі Білорусі він заявив, що людина не повинна сплачувати за тепло та гарячу воду більше 10% від свого середньомісячного доходу. Посадовець погоджується, що основним завданням Нацкомпослуг є обрахування та встановлення економічно обґрунтованих тарифів, проте переконаний, що вони також мають бути підйомними для населення.

Відлунням цієї заяви стала інформація Міністерства соціальної політики: в Україні усі громадяни вчасно отримують державну допомогу на оплату житлово-комунальних послуг. За словами заступника міністра В’ячеслава Коломійця, соціальна підтримка населення в Україні здійснюється за трьома основними напрямами, і всім нужденним її вистачить.

З огляду на дорожнечу газу і тарифні колізії все більш очевидною стає потреба у наявності приладів обліку тепла. За інформацією Мінрегіону, Україні до повного оснащення всіх теплогенеруючих потужностей комунальних підприємств лічильниками тепла бракує лише 15%. Дев’ять областей забезпечили технологічний облік виробленого та відпущеного споживачам тепла повністю, повідомила прес-служба міністерства. А перший заступник очільника Мінрегіону Олександр Аліпов вкотре наголосив, що згодом Нацрегулятор буде змушений позбавляти ліцензії комунальні підприємства, які не забезпечать до кінця року повного технологічного обліку.

Разом з цим посадовець підкреслив, що вкрай необхідно вчасно розраховуватись із комунальниками за виконану ними роботу. За його словами, на початок опалювального періоду заборгованість із виплати зарплати на підприємствах ЖКГ зменшилась на 0,5 млн грн, але все одно сягає позначки 40 млн грн. Під час селекторної наради з керівництвом обласних державних адміністрацій він наголосив, що керівники регіонів повинні надати звіт та пояснити причини такого стану справ.

А от у Житомирській області підготовка котелень до опалювального сезону викликає низку запитань. За словами директора Департаменту проектного управління та енергоефективності у сфері життєзабезпечення Станіслава Захарова, на початок жовтня готовність тепломереж країни загалом становить майже 100%, але не всі регіони однаково відповідально поставилися до підготовки до зими. «Наприклад, у Луганській та Сумській області затягується підготовка котелень, вона виконана всього на 90%. Така ж проблема існує в Одеській і Житомирській областях», – повідомив він. Разом з тим на офіційному сайті Житомирської облдержадміністрації опубліковано розпорядження губернатора Сергія Рижука, в якому зазначається, що 99% котелень у Житомирській області технічно підготовлені до зими.

У п’ятницю стало відомо, що регіони поступово розпочинають опалювальний сезон. Наразі триває запуск систем як централізованого, так і індивідуального опалення. Середній показник по країні заповнення мереж теплоносієм по об’єктах соціальної сфери складає 94%, по житловим будинкам – 92%. За технологічними нормами на процес запуску тепла і отримання його всіма споживачами знадобиться 8 днів, повідомили у прес-службі Мінрегіону.

Читайте також: Антинаукова нафтогазова фантастика

Своєрідним фінальним акордом «передопалювального» тижня стала заява Прем'єр-міністра Миколи Азарова про те, що Україні знадобиться ще 15 років, аби забезпечити себе власними енергоресурсами. На своїй сторінці у соцмережі Facebook прем’єр зазначив: «У нас є розмірені запаси газу приблизно обсягом 2 трлн куб. м газу на шельфі. Є також запаси газу в сланцевих родовищах. З тих цифр, що я привів, видно, що нам на довгі роки вистачить своїх власних запасів газу… Світова практика говорить про те, щоб збільшити на 1 млрд куб. м видобуток газу, потрібно затратити приблизно 1 млрд доларів. Ось чому я поставив реалістичний термін виходу на повне самозабезпечення України своїм власним газом». 

Але такі амбітні плани мають і зворотній бік. Згодом стала відомою думка експерта Інституту енергетичних досліджень Юрія Корольчука. Він застерігає, що досить часто при видобуванні сланцевого газу компанії не дотримуються технологій розробки свердловини, що може призвести до забруднення води. Тому видобуток сланцевого газу вимагає серйозного екологічного обґрунтування, адже на сьогодні не існує загальних правил щодо безпеки довколишнього середовища при розробці його родовищ.

Отже, чим далі держава крокує в жовтень, тим ближчою стає двояка перспектива: або грітися біля батарей, або почути чергові виправдовування чиновників на тему того, з якої причини ми продовжуємо мерзнути. Зрозуміло лише одне: за все доведеться платити. Але скільки, коли і кому – знову ж таки, покаже час… 

 
Коментарі (0)