ГоловнаНовини ЖКГАналітика Підвищення пенсій і зарплат призведе до збільшення інфляції - НБУ

Підвищення пенсій і зарплат призведе до збільшення інфляції - НБУ

НБУ назвав надмірне підвищення урядом зарплат і соціальних виплат в зв'язку з наближенням парламентських і президентських виборів одним з найбільших ризиків невиконання інфляційної мети в 2018 році
Національний банк України (НБУ) назвав надмірне підвищення урядом зарплат і соціальних виплат в зв'язку з наближенням парламентських і президентських виборів одним з найбільших ризиків невиконання інфляційної мети в 2018 році, говориться в пропозиціях правління по розробці основних принципів грошово-кредитної політики на 2018 рік, повідомляє «Інтерфакс-Україна».
 
"Збільшення орієнтації уряду України на фінансування поточних видатків соціального спрямування може привести не тільки до прискорення інфляції, але і до обмеження державних інвестицій і зростання боргового навантаження, негативно впливати на середньострокові перспективи економічного зростання", - наголошується в документі, оприлюдненому на сайті НБУ в п'ятницю .
 
Вагомим фактором невизначеності є розвиток ситуації на сході України. "У разі сприятливого для України розвитку ситуації зниження премії за ризик буде збільшувати інвестиційну привабливість, сприяючи притоку капіталу, прискорення економічного зростання і зумовлюючи ревальваційний тиск на гривню", - вказує Нацбанк.
 
Серед інших основних ризиків для інфляції та економічного зростання в 2018 році він називає повільне впровадження реформ.
 
"Ключовим політичним ризиком для макроекономічної стабільності є повільне впровадження реформ, передбачених спільною програмою України з МВФ, і затримки або припинення надходження офіційного фінансування", - йдеться в документі.
 
Економічні наслідки такого розвитку подій погіршаться через наближення пікових виплат за державним і квазі-державного боргу в 2018-2019 рр., Додає регулятор.
 

Згідно з документом, невизначеність для інфляційного розвитку також пов'язана з адміністративно регульованими тарифами, зокрема, на енергоносії, що може в короткостроковій перспективі відхиляти траєкторію інфляції в обидві сторони. 

 
Коментарі (0)