ГоловнаПублікаціїТарифи ЖКГПідвищення тарифів на ЖКП уже в народі - опитування

Підвищення тарифів на ЖКП уже в народі - опитування

Підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги, попри урядові розмови про стримування, стабілізацію чи економічну обґрунтованість, не лише не за горами, а вже вступило в дію у деяких регіонах країни.

Однією з найболючіших тем сучасного ЖКГ залишається питання підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги.

Уряд вже досить довгий час запевняє, що стримує ріст цін на «комуналку», зокрема Прем’єр-міністр Микола Азаров наголошує, що така позиція є принциповою, і ніякого підвищення не буде, оскільки для населення такі нововведення будуть непосильними.

Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Темник зазначає, що підвищення тарифів не вирішить проблем у житлово-комунальному господарстві, натомість необхідно зменшувати видатки у сфері ЖКГ та залучати інвестиції для модернізації галузі.  Втім, у деяких регіонах все ж тарифи на ряд послуг підвищуються.

Так, з початку цього року, за інформацією Мінрегіону, 22 населені пункти Запорізької області, 13 населених пунктів Миколаївської області, 12 – Одеської області, по 10 – АР Крим і Волинської області підвищили тарифи на послуги водопостачання. Послуги з водовідведення подорожчали у 8 населених пунктах Чернігівської області, в 7 – АР Крим, в 7 – Волинської області та в 5 населених пунктах Івано-Франківської області. У ряді населених пунктів АР Крим, Львівської, Сумської, Київської областей зросли тарифи на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, тощо.

Як наслідок, минулого тижня Віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул поставив завдання перед Мінрегіоном та обладміністраціями активізувати роботу з перевірки та аналізу економічної обґрунтованості тарифів на житлово-комунальні послуги в регіонах.

«Україна Комунальна» вирішила також долучитися до перевірки, запитавши у своїх читачів: «Чи відчули вони останнім часом подорожчання комунальних послуг?».

Опитування проходило на шпальтах інформаційного агенства та у мережі Facebook у період з 15 по 22 липня.

Як виявилося, більшість опитаних (60%) підтвердили факт підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги. За їхніми словами, останнім часом «комуналка» все сильніше б'є по сімейному бюджету. 32% респондентів не відчули суттєвих змін у тарифах на ЖКП, втім, 19% з них не здивуються, якщо вони днями підвищаться. Ще 8% зізналися, що вже давно принципово не сплачують за житлово-комунальні послуги.

Таким чином, попри числені розмови про стримування тарифів на житлово-комунальні послуги, їхню стабілізацію, чи економічну обгрунтованість, на ділі переконуємося, що підвищення цін на «комуналку» не лише не за горами, а вже діє у деяких регіонах України.

 
Коментарі (0)