ГоловнаКоментаріВодопостачанняПідвищення тарифів присіче борги водоканалів

Підвищення тарифів присіче борги водоканалів

Єдиним життєздатним в довгостроковій перспективі способом, який зупинить зростання заборгованості водоканалів перед енергокомпаніями, є підвищення тарифів на водопостачання.

Щоб зупинити зростання заборгованості водоканалів за електроенергію, необхідно підвищити тарифи на водопостачання до економічно обгрунтованого рівня. Такої думки дотримується старший аналітик інвестиційної компанії Dragon Capital Денис Саква, - інформує «Дело».

Тільки у I кварталі 2013 року підприємства водопостачання наростили борги за електроенергію від 660 млн грн - до 3,1 млрд грн. Зростання заборгованості перед енергетиками, на думку експерта, обумовлене невідповідністю тарифів реальної собівартості послуг.

«Єдиним життєздатним в довгостроковій перспективі способом, який зупинить зростання заборгованості водоканалів перед енергокомпаніями, є підвищення тарифів на водопостачання», - вважає Денис Саква.

На думку аналітика, в державному бюджеті відсутні необхідні кошти для погашення різниці в тарифах на тепло та водопостачання, а також на забезпечення діяльності державних шахт.

Читайте також: Хто заробляє на боргах ЖКГ?

«Підтримка з державного бюджету стає все більш проблематичною, оскільки з падінням економіки доходи бюджету теж падають. А, крім водоканалів, на бюджет лягає навантаження з підтримання теплокомуненерго, тарифи яких нижче собівартості, і компенсанціі «Нафтогазу України» за постачання газу теплокомуненерго», - зазначив Денис Савка.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, енергетики знайшли спосіб змусити своїх боржників платити за рахунками. Зокрема, для того щоб водоканали розрахувалися за спожиту електроенергію, обленерго погрожують їм відключеннями.

 
Коментарі (0)