ГоловнаВибір редакціїТарифи ЖКГПереговори з МВФ - війна принципів

Переговори з МВФ - війна принципів

МВФ не розуміє, чому багаті українці повинні отримувати бюджетні субсидії, в тому числі за рахунок зовнішнього фінансування, проте Київ не поспішає погоджуватися «на будь-які умови».

Питання про підвищення цін на газ для населення України є принциповим для Міжнародного валютного фонду. Таку думку висловив фінансовий експерт Віктор Суслов, - інформує gazeta.ua.

«Питання ціни на газ абсолютно принципове. Зовсім не тому, що це питання зачіпає інтереси населення, а тому що елементарні підрахунки показують: бюджет дуже багато заощадить від цього, тому що значна частина знижок присвоюється найбагатшими. МВФ не може зрозуміти, чому багаті люди повинні отримувати бюджетні субсидії, в тому числі за рахунок зовнішнього фінансування», - сказав Віктор Суслов.

За його словами, підвищення тарифів на газ є саме політичним питанням, а МВФ приймає тільки економічні рішення.

У той же час експерт зазначив, що МВФ часто йде на поступки, розуміючи їх значення.

«На великі поступки для України Фонд йшов в період кризи 2008-2009 років, коли уряду Тимошенко був наданий кредит в обсязі 15,5 мільярдів доларів... Крім того, МВФ може піти на поступки з суто технічних питань, наприклад, щодо перенесення термінів платежів», - підсумував Віктор Суслов.

Читайте також: МВФ врятує Україну від газових посягань Росії

Варто відзначити, Прем'єр-міністр України Микола Азаров в черговий раз також наполіг на тому, що Україна не підвищить ціну на газ для населення, навіть заради такого важливого для країни кредиту.

Глава уряду підкреслив, що Україна погашає взяті на себе фінансовим зобов'язання в строк, і тому оптимістично дивиться на результат переговорів з Фондом.

«Ми зацікавлені у співпраці з Міжнародним валютним фондом. Однак, у нас немає гострої необхідності погоджуватися на будь-які умови. У нас досить міцна фінансово-економічна ситуація. Ми платимо за всіма своїми фінансовими зобов'язаннями і з оптимізмом дивимося на переговори з МВФ», - зазначив Прем'єр-міністр.

Нагадаємо, уряд України 27 березня оголосив про початок нового раунду переговорів з Міжнародним валютним фондом про надання кредиту у розмірі 15 млрд дол.

 
Коментарі (0)