ГоловнаВибір редакціїТарифи ЖКГАзаров хоче вийти сухим із МВФ

Азаров хоче вийти сухим із МВФ

Прем'єр-міністр Микола Азаров сподівається, що МВФ продовжить кредитування за програмою stand-by без висунення вимог підвищити тарифи на газ

Днями в Україну прибула місія МВФ для обговорення з українською владою урядової програми реформування фінансового сектору і укладення нової програми кредитування.

Наразі уряд намагається налагодити зв'язки з МВФ, незалежно від того, яка конфігурація більшості буде в парламенті, і всіма силами зберегти в дії нинішню програму кредитування stand-by, яка закінчується в кінці цього року.

Зокрема Прем'єр-міністр Микола Азаров сподівається, що МВФ все-таки погодиться надати Україні черговий транш за кредитом без виконання умови про підвищення тарифів на енергоносії для населення.

«Я думаю, що є перспективи продовження нашої співпраці з фондом, і ми в основному виконуємо вимоги МВФ відповідно до програми 2010 року», - сказав Прем'єр-міністр.

«Всі основні грошові та якісні критерії виконуються. Звичайно, це створює сприятливі умови для відновлення фінансування України. Ми сподіваємося, що досягнемо цієї домовленості», - зазначив Микола Азаров.

Читайте також: Підвищення тарифів на газ допоможе малозабезпеченим

У той же час експерти по-різному оцінюють шанси України на продовження програми. «Потреби реформування ЖКГ і підвищення ціни на газ, а також електроенергію назріли вже давно. Тому умови Фонду, ймовірно, будуть виконуватися», - вважає керівник одного з аналітичних департаментів Андрій Шевчишин.

Нагадаємо, що в кінці липня 2010 року МВФ відкрив для України програму кредитування stand-by, яка передбачала поетапне кредитування в розмірі 15,6 млрд дол. Тоді ж Київ отримав перший транш у розмірі 1,25 млрд дол. У грудні 2010 року МВФ вирішив виділити країні другий транш кредиту у розмірі 1 млрд дол.

Вцілому, в разі успішного співробітництва, програма stand-by передбачала виділення Україні щокварталу ще восьми траншів, починаючи з середини березня 2011 року. Але з весни того ж року програма була заморожена на етапі другого перегляду через невиконання Україною домовленості про підвищення тарифів на газ.

Слід зазначити, що на думку МВФ, підвищення тарифів, поряд з інвестиціями у внутрішнє виробництво енергоносіїв, дозволить збалансувати попит і пропозицію на них.

Джерело: Дзеркало тижня

 
Коментарі (0)