ГоловнаГоловнеЕлектроенергетикаПерехід ТЕЦ на вугілля затримується

Перехід ТЕЦ на вугілля затримується

Ідея зниження залежності від імпортного природного газу за рахунок переведення теплоелектроцентралей на вугілля в найближчі роки не буде реалізована.

Вчора стало відомо, що Харківська ТЕЦ-5 продовжить працювати на газі, тільки тепер виключно на імпортному, - інформує «Комерсант-Україна».

НКРЕ видала компанії «Укрістгаз», котра придбала Харківську ТЕЦ-5, ліцензію на постачання 500 млн куб. м газу на рік. Однак, за інформацією прес-служби НКРЕ, представник «Укрістгаза» в ході засідання комісії зазначив, що компанія має у своєму розпорядженні кілька власних свердловин на Краснозаярському газовому родовищі, проте всі вони зараз знаходяться у стані ремонту та в найближчий рік не будуть працювати.

У той же час, було заявлено, що «Укрістгаз» буде одержувати газ для поставки на ТЕЦ у компанії Ostchem Дмитра Фірташа. Слід зазначити, що згідно з даними Держстату ця компанія є єдиним, крім НАК «Нафтогаз України», імпортером газу і поставила на внутрішній ринок за 9 місяців цього року 4 млрд куб. м палива з Росії.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, в листопаді Фонд держмайна продав першу з чотирьох виставлених на продаж теплоелектроцентралей - Харківську ТЕЦ-5. У конкурсі брали участь лише дві компанії - «Укрістгаз» і «Газконтіненталь». В ході торгів вони зробили три кроки, і переможцем став «Укрістгаз», котрий запропонував за 94,48% акцій 339,9 млн грн (стартова ціна - 329,4 млн грн).

Це лише перша з чотирьох ТЕЦ, які в ФДМ розраховують продати до кінця року. Крім Харківської, це Дніпродзержинська, Херсонська і Одеська ТЕЦ. До сьогодні активи у цій галузі продавалися нечасто, єдиний випадок - продаж в минулому році 34,34% Дарницької ТЕЦ за 30 млн грн.

Держава пояснювала потребу у приватизації цих підприємств необхідністю переведення ТЕЦ з природного газу на спалювання водно-вугільної суміші.

 
Коментарі (1)
Александр
07 Грудня 2012 p. 13:33
Поставьте, на "худой конец", газовые счетчики.