ГоловнаПублікаціїФінансування ЖКГПолітичні «ножиці» скоригували бюджет ЖКГ

Політичні «ножиці» скоригували бюджет ЖКГ

«У.К.» у Львові з’ясовувала всі наріжні камені процедури затвердження міського бюджету. Як завжди, постраждало ЖКГ міста. Як політичні гасла «вдарили» по благоустрою славетного міста, читайте нижче.

Львівська міська рада (ЛМР) прийняла бюджет міста на 2014 рік. Більшість депутатського корпусу погодила основні пункти бюджету, однак деякі питання внесли розбрат у сесійну залу. Відтак, представники ВО «Свобода» відмовили у преміях працівникам міської ради, зменшили видатки на благоустрій та апарат управління. Міський голова Львова Андрій Садовий боляче сприйняв позицію депутатів, порівнявши їх з терористами. Отже Львів має бюджет, а наскільки він збалансований для міста, та як міськрада планує фінансувати ЖКГ, спробуємо роздивитися більш детально.

Профіцит при повному дефіциті

Мовою цифр бюджет міста виглядає так: загальний обсяг доходів міського бюджету на 2014 рік складає 2,91 млрд грн, спеціального фонду міського бюджету – 382,98 млн грн, бюджет розвитку міста – 275,2 млн грн. Можна сказати, що бюджет міста профіцитний - загальний обсяг видатків на поточний рік складає 2,98 млрд грн, що на 0,07 млрд грн більше, ніж закладена сума доходів. У тому числі обсяг видатків загального фонду складає 2,5 млрд грн та видатків спецфонду – 459,9 млн грн, з них бюджет розвитку – 352,1 млн грн.

«В цьому році бюджет вперше за видаткам майже в 3 мільярди гривень, є і зміни. Зокрема, це стосується збільшення заробітної плати працівникам першого тарифного розряду на 5,9 відсотків і зростання мінімальної заробітної плати на 8,1 відсотків. Також відбулося зниження цін на тепло для бюджетних установ», - зазначив директор Департаменту фінансової політики Львівської міськради Олег Іщук. А ось пропозицію бюджетної комісії ЛМР про вилучення відновлення премій працівникам Ратуші, зменшення видатків на благоустрій Львова на суму 2,8 млн грн, апарат міської ради - на 2,5 млн грн, міський голова Львова Андрій Садовий розцінив як тероризм: «Всі великі гасла, які озвучуються на Майдані, забуваються коли депутати повертаються до Львова. Це сумно, боляче, але це реалії нашого життя. Заручників беруть терористи. А з терористами переговорів не ведуть», - зазначив мер міста.

Політичний піар на ЖКГ

Деякі депутати ЛМР солідарні з думкою міського голови та переконані, що особисте не повинно брати вгору. В бесіді з кореспондентом «У.К.» Юрій Кужелюк (фракція «Україна Соборна») зауважив, що «працівнки міської ради мають заробітну плату в розмірі 1,2 гривень, і відмова у преміях не робить честі депутатам». При цьому, аналізуючи бюджет у цілому, пан Кужелюк не побачив у головному фінансовому документі міста «жодних плюсів»: «Адже на розвиток Львова нічого не має. Це «бюджет проїдання». Нині Львів має заборгованість перед підрядниками на суму 11 мільйонів гривень, а їх не віддає казначейство. Отже держава нагло залізла в місцеву кишеню». За прогнозами депутата «всі галузі, а, в першу чергу, - ЖКГ – страждатимуть».«Слід врахувати і коливання долара, адже ціни автоматично зростатимуть по відношенню до підвищення курсу», - додає депутат ЛМР Ігор Гладиш (позафракційний).

Читайте також: Бюджет ЖКГ: стабільне безгрошів'я

Натомість львівські «свободовці» не вбачають у своїх діях щодо урізання премій жодних порушень. «Премії урізали лише заступникам міського голови та департаменту міського голови. До речі, ми перекинули 2,8 мільйонів гривень з благоустрою на прибирання, косіння трави. Крім цього 1,8 мільйонів гривень направили на ремонт дахів, каналізації, сходових майданчиків», - зазначив голова постійної депутатської комісії фінансів і планування бюджету ЛМР Яромир Самагальський (фракція ВО «Свобода»).

З хворої голови на здорову

Попри все депутатський корпус не готовий наразі назвати перелік вулиць, які потребують ремонту, а також не визначились коштів, які треба буде спрямувати на розвиток ЖКГ. «Треба подивитися, які суми коштів надходитимуть від продажу землі та нерухомості», - відзначає депутат ЛМР Володимир Гірняк. При цьому особливих надій на фінансовий прилив народний обранець не покладає. «Нині мало хто купує нерухомість. Наразі все стоїть. Тому наш бюджет – це бюджет виживання», - зізнався він.

Майже всі депутати в один голос рапортують про нестачу коштів і малу перспективу для розвитку міста, особливо в галузі ЖКГ. Представники фракції ВО «Свобода» у всьому звинувачують державу, мовляв, «центр все вкрав». Однією рукою демонструють міському голові, «хто в хаті господар», позбавляючи премій його заступників та апарату, другою – показують людям свою роботу: кошти перекинуті на ремонт дахів та косіння трави. Але далі цих рухів справа не просувається. Місто потребує значних фінансових вливань. Зрештою, хоча б для того, щоб завершити процес каналізування Львова, адже 9 районів міста ще й досі не обладнані каналізаційними системами.

А кошти є…

Між тим останні події в державі яскраво довели, що люди готові віддати кровні гроші на суспільні потреби. Так, тільки під керівництвом костелу ієзуїтів було зібрано понад 2 млн грн, а «Правий сектор» щодня збирав у Львові понад 20 тис. грн. Оренда за сцену майдану у Львові коштувала декілька тисяч гривень на добу хоча майже два місяці була порожня. Але платня за оренду йшла. І кошти знаходилися…

Зрештою свободу кожний розуміє на свій розум. Як на мене, вартувало б ці кошти скерувати на благоустрій Львова. Недарма мудрість виголошує: «Краще худий мир, ніж добра війна».

 
Коментарі (0)