ГоловнаНовини ЖКГПолітикаПорошенко: За підписання газових угод-2009 має бути політична відповідальність

Порошенко: За підписання газових угод-2009 має бути політична відповідальність

Президент України Петро Порошенко заявляє, що повинна бути політична відповідальність за підписання газових угод з РФ в 2009 році.

Президент України Петро Порошенко заявляє, що повинна бути політична відповідальність за підписання газових угод з РФ в 2009 році. Про це йдеться у повідомленні «Інтерфакс-України».

Зокрема, за словами Порошенка, нарешті однією з найвищих судових інстанцій в Європі було  доведено факт здачі інтересів України.

«Я говорю сьогодні про те, що має бути відповідальність. Я говорю не про кримінальну відповідальність - і це не справа президента, адже є відповідні органи. Я говорю про політичну відповідальність: коли ви поставили країну на коліна, і сьогодні це доведено не політиками, не внутрішні експертами, а найвищою міжнародної судовою інстанцією. Доведено, що здано інтереси України», - сказав президент під час відвідування Трипільської ТЕС (Київська обл.).

Глава держави нагадав про нещодавнє рішення Стокгольмського арбітражу, яке скасувало принцип «бери або плати» в газовій угоді.

«Грабіжницький принцип «бери або плати» означає, що хоч скільки б ви спожили газу, будете платити за 52 млрд кубів, яких ми ніколи в житті не споживали. І тут було поставлено злочинний підпис і взято на себе зобов'язання абсолютно незаконні, неринкові і корупційні», - сказав Порошенко.

Нагадаємо,  НАК «Нафтогаз України» 31 травня отримав окреме рішення Стокгольмського трибуналу у провадженні проти «Газпрому» за контрактом на постачання газу. Стокгольмський трибунал задовольнив вимогу «Нафтогазу» про перегляд ціни в контракті на постачання газу з «Газпромом» з урахуванням ринкових умов.

Зустрічні позови «Нафтогазу» і «Газпрому» за контрактом на газопостачання були подані в арбітраж у червні 2014 року, усні слухання були завершені в жовтні 2016 року, а рішення очікується в другому кварталі 2017 року. Взаємні претензії двох компаній за договором купівлі-продажу газу з урахуванням штрафів і відсотків становили близько $45,7 млрд і $17,9 млрд відповідно.

Без урахування штрафів і відсотків претензії «Газпрому» на кінець травня 2017 року становлять $34,5 млрд за непоставлений газ на вимогу «бери або плати» і $2,2 млрд щодо спірної ціни в четвертому кварталі 2013 року і другому кварталі 2014 р., а вимоги «Нафтогазу» - $14,1 млрд за переплату за газ, придбаний з 20 травня 2011 року до жовтня 2015 р.

Угоду з «Газпромом» 2009 року уклала тогочасний прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко. 

 
Коментарі (0)