ГоловнаІнтерв’юІнтерв’юІпотека для бюджету важка, але це необхідно для громадян

Іпотека для бюджету важка, але це необхідно для громадян

Забезпечення українців доступним житлом - одна з недавно задекларованих соціальних ініціатив Президента Віктора Януковича.

Очільник Мінрегіону стверджує, що «досконалості немає меж»: програма дешевої іпотеки життєздатна, а число її учасників у майбутньому зросте. Забезпечення українців доступним житлом - одна з недавно задекларованих соціальних ініціатив Президента Віктора Януковича. У березні глава держави доручив уряду розробити спеціальну програму і план реалізації. А в кінці квітня Кабмін своєю постановою затвердив порядок та обсяги забезпечення доступним житлом громадян, які перебувають на квартирному обліку. 

Читайте також: Іпотека спіткнулася об регіони

Механізм здешевлення іпотечних кредитів вартістю не більше 16% річних, наданих на строк до 15 років у гривнах для придбання житла в об'єктах незавершеного будівництва, передбачає часткову компенсацію позичальнику фактично сплачених відсотків до рівня 3% річних за рахунок коштів держбюджету. До кінця року на ці цілі виділено один мільярд гривень. В Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ заявляють, що програма стартувала 15 травня. Міністр Анатолій Близнюк в інтерв'ю прокоментував старт ініціативи Президента і розповів, хто зможе зараз і в майбутньому претендувати на пільгову іпотеку. 

- На кого в першу чергу розрахована нова пільгова іпотечна програма, і які її основні критерії? 

Програма розрахована на громадян, які потребують поліпшення житлових умов, у яких є можливість взяти іпотечний кредит. Встановлено верхня і нижня межі платоспроможності. Для різних регіонів вона різна, залежить від рівня економічного розвитку. Нижня межа - середній мінімальний дохід сім'ї з трьох осіб в 5-8 тис.грн, верхня межа - 30-40 тис.грн. Затверджений урядом порядок чітко забезпечує соціальний захист позичальника: перший внесок - не більше 25%, сума місячного платежу не повинна перевищувати 40% сукупного сімейного доходу, а сума, що залишається після сплати, не повинна бути менше прожиткового мінімуму на кожного члена сім'ї. Передбачена можливість кредитних канікул для позичальника, який потрапив у скрутне становище. Також забезпечуються житлові права і майнові інтереси дітей. 

- Очевидно, що офіційні доходи більшості черговиків, що бажають стати учасником пільгової іпотеки, значно нижче встановленої межі. Що робити цим людям? 

Держава створює для всіх рівні умови. На сьогодні в черзі на житло стоять 1 млн 136 тис. українців, у минулому році квартири отримали близько 11 тис. черговиків. Скільки нам потрібно років, щоб вирішити проблему? Уряд, прийнявши відповідну постанову, запропонував один з варіантів вирішення житлової проблеми. Очевидно, що на сьогодні не всі, хто стоїть в черзі, відповідають критеріям пільгової іпотечної програми, але на даний момент прийнято таке рішення. У майбутньому воно обов'язково буде коригуватися, щоб розширити коло бажаючих придбати пільгове житло, і це стосується не тільки черговиків. Немає межі досконалості... 

- Але українці, яким платять зарплату в конвертах, не зможуть довести банку свою платоспроможність, адже у них офіційна зарплата - 1,5-2 тис.грн. 

Я не можу заперечувати, що така проблема існує. Ми ж говоримо про легальні доходи і додаткові законні джерела заробітку. Зараз розглядаються всі ці моменти. Зокрема, запропоновано залучити до вирішення житлових проблем соціально-відповідальний бізнес. Наприклад, для свого хорошого працівника роботодавець може компенсувати 5-10% іпотеки? Може. Держоргани можуть своїм цінним кадрам компенсувати кілька відсотків? Можуть. Ми шукаємо, яким чином цей процес запустити. 

- Чи зможуть громадяни оформити кредит на придбання житла в столиці, якщо вони зареєстровані в інших регіонах? 

У постанові Кабміну немає заборони на придбання людиною, зареєстрованому в іншому регіоні, житла, наприклад, в Києві. Також не заборонено киянину купити квартиру або будинок в іншому населеному пункті. Це ваші гроші, ваше право. Обмежень немає. 

- На даний момент, наскільки відомо, тільки державний «Ощадбанк» дав позитивну відповідь щодо участі в програмі. Чому немає активності серед інших 36 банків, яким запропоновано до неї долучитися? 

Всі вони хочуть гарантій. Банкіри кажуть: де гарантії, що кожного року в бюджеті будуть закладені ці кошти, потрібно це питання врегулювати на законодавчому рівні, щоб ця норма бюджету була захищена. Мінфін гроші обіцяє. Я хочу підкреслити, що схема максимально проста. Людина буде підписувати договір з банком, банк - із забудовником, чиновників в цьому процесі не буде. А Мінрегіон і місцеві органи влади будуть виступати в ролі помічників. Наша роль в цьому процесі - надати банкам інформацію про черговиків. Тобто чиновники позбавляються функцій, які можна використовувати в корупційних схемах. Є ще одна пропозиція. У кожного з найбільших банків на сьогодні є заставне майно (житло). Ми пропонуємо банкам використовувати цю схему для вирішення цієї проблеми. Таким чином, люди зможуть повернути житло, а банки - свої гроші. 

- Можете назвати банки, окрім «Ощадбанку», які вже згодні брати участь в програмі? 

Згодні «Укргазбанк», «Брокбізнесбанк»... У цьому напрямку робота ведеться. Наприклад, днями керівництво найбільшої будівельної компанії «Київміськбуд» заявило, що компанія готова долучитися до програми. У них є банк-партнер, який готовий з ними співпрацювати, у них є досвід участі в подібних програмах.

Читайте також: Ілюзорна іпотека

Ми запропонували банкам типові договори, вони допрацюють свої умови і я впевнений, що найближчим часом вже розпочнеться робота з клієнтами. Зрозуміло, що з 36 банків першої та другої категорій не всі будуть брати участь в цьому процесі, але коли вони побачать, що схема реально працює, бажаючих буде набагато більше. 

- Днями губернатор Сумської області підписав перший в Україні договір по компенсації відсоткової ставки позичальникові в рамках цієї програми. Яка роль місцевої влади в цьому процесі? 

Вона не обмежується формальною послідовністю дій. Для повноцінної реалізації програми необхідно провести активну роботу із забудовниками. Далі - подати на розгляд міжвідомчої комісії, утвореної Мінрегіоном, об'єкти будівництва, в яких може бути придбане житло. Також саме місцеві адміністрації забезпечують координацію співробітництва банків і громадян. І вже на завершальному етапі - це контроль за своєчасним введенням в експлуатацію об'єктів, в яких купуються квартири. Що стосується фінансування, Мінрегіон - головний розпорядник коштів. Ми передаємо гроші облдержадміністраціям, а вони визначають розпорядників нижчого рівня. Місцева влада буде отримувати від нас кошти і платити компенсацію. У Сумах було підписано три договори: перший - з банком на отримання кредиту в пілотному варіанті, другий - на отримання квартири, третій - на отримання компенсації. 

- 15 травня вважається стартом програми. У цей день журналісти провели експеримент: спробували оформити позику, але безуспішно. На гарячій лінії в «Ощадбанку» відмовилися надати яку-небудь інформацію по іпотечній програмі, пославшись на те, що схема ще не розроблена, і попросили зателефонувати до кінця місяця... 

Думаю, що коректніше звертатися до керівництва банку, а вже керівництво і розповість, і проконсультує. 

- Столичні забудовники заявляють, що не будуть продавати квартири по 7 тис.грн за квадратний метр, як це передбачає програма іпотеки. За їх оцінками, ціна повинна бути не менше 9 тис.грн. 

Ми знаємо собівартість квадратного метра в Києві. Сьогодні держава поставила такі умови. Не хоче забудовник брати участь в цьому процесі - будь ласка. Але у них же квартири ніхто не бере, не дає за них по 7 тис. за квадратний метр! До речі, у переліку об'єктів житлового будівництва, затвердженого міжвідомчою комісією, вже є київські об'єкти. 

- Є думка, що на забудовників і банкірів будуть тиснути з метою затягнути в програму... 

Ніхто нікого нікуди затягувати не буде. Механізм закладений абсолютно прозорий і ринковий. 

- Наскільки зміняться умови участі в програмі в майбутньому? 

Я впевнений, що на наступний рік постанову Кабміну з урахуванням усіх реалій буде вдосконалено. Ми надамо можливість і іншим категоріям громадян брати участь в програмі. 

- Як відомо, в Україні вже є програма «Доступне житло». Як йдуть справи з нею? 

Вона працює не один рік, я особисто ці програми не поділяю. Це всі соціальні ініціативи Президента.

- Мінрегіон наполягатиме на збільшенні в держбюджеті на 2013 рік фінансування під ці проекти? 

Ми повинні побачити реальне співвідношення попиту і пропозиції. Щоб механізм працював, пропозиція повинна перевищувати попит. Ми будемо розширювати цю програму за рахунок будівництва нового житла. У зв'язку з цим, я впевнений, наступного року ця програма буде поширюватися не тільки на черговиків. 

- Опоненти влади та ряд експертів кажуть, що так звана дешева іпотека - передвиборний популізм, і що вона приречена на провал. 

Скептики завжди були і будуть. Інше питання, а які у них підстави для таких заяв? Так, програма для бюджету важка, але це необхідно для громадян. Президент задачу поставив, а ми її виконуємо.

За матеріалами ЛігаБізнесІнформ

 
Коментарі (0)