ГоловнаГоловнеНовини ЖКГІпотека впала в залежність від рефінансування банків

Іпотека впала в залежність від рефінансування банків

Спрощення доступу банків до рефінансування НБУ може сприяти зниженню ставок на іпотечному ринку та підвищенню доступності кредитів для населення.

Таку думку висловив директор аналітичної групи «Da Vinci AG» Анатолій Баронін, - інформує РБК-Україна.

«Також держава може реалізувати подібний проект, збільшивши термін видачі кредиту, знизивши вимоги до нормативів цих банків і передбачивши ефективні санкції за зрив виплат: від програм реструктуризації боргу до процедур примусового виселення», - сказав Анатолій Баронін.

За його словами, збільшення дефіциту бюджету для стимулювання іпотеки навряд чи виправдане. На такий крок доцільно йти лише в разі реалізації «стратегічних інфраструктурних проектів в реальних секторах економіки, що відбиваються на формуванні робочих місць, підвищенні енергоефективності і диверсифікованості поставок енергоносіїв», - наголосив експерт.

Водночас керівник проектів українського представництва консалтингової компанії zeb/ Тарас Тищенко схиляється до того, що компенсація відсотків по кредитам за рахунок бюджету виправдана навіть у тому разі, якщо для цього державі доведеться збільшувати внутрішній борг. «Це вирішує одночасно і соціальні, і економічні проблеми», - пояснив експерт.

 
Коментарі (0)