ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоПрезидент подарував мешканцям вето

Президент подарував мешканцям вето

Глава держави ветував закон на підставі того, що він порушує права власності громадян, створює можливість для зловживання місцевої влади, не вирішує ключових завдань, пов'язаних з побудовою системи ефективного управління багатоквартирними будинками.

Верховна Рада оприлюднила пропозиції Президента Віктора Януковича до прийнятого в цілому законопроекту № 8391, яким пропонується внести зміни в закон «Про житлово-комунальні послуги» щодо удосконалення системи управління житловим фондом.

Глава держави ветував закон на підставі того, що він порушує права власності громадян, створює можливість для зловживання місцевої влади, не вирішує ключових завдань, пов'язаних з побудовою системи ефективного управління багатоквартирними будинками. Вердикт Президента виключає можливість доопрацювання законопроекту: «Не можу підтримати закон, основні положення якого порушують конституційні права власників житла ... У зв'язку з цим, пропоную цей закон відхилити».

Згідно з текстом документа, в якому перераховані пропозиції гаранта, передбачена законом концепція управління суперечить конституційним принципам. Зокрема, законом визначається, що якщо власники житла не створили юридичну особу (ОСББ) для управління своїм будинком, то місцеві органи влади отримують право визначити керуючого. На думку Президента, ця норма «порушує конституційні права людини володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю». Крім того, органи місцевого самоврядування необгрунтовано наділяються правом вирішувати питання управління приватною власністю. «Таким чином, закон несе ризики антиконкурентних домовленостей потенційних управителів з органами місцевого самоврядування, що може привести до монополізації ринку надання послуг у сфері ЖКГ», - наголошується в документі.

При цьому, законом не визначено термін, протягом якого власники квартир повинні визначити управителя. Це створює підстави для призначення управителів місцевою владою на конкурсній основі практично в 90% багатоквартирних будинків країни. Крім того, в законі не вказані критерії, за якими повинен вибиратися управитель, а також якими професійними якостями він повинен володіти.

Порушенням Конституції є також і те, що законом парламент делегує частину своїх повноважень Кабінету міністрів, вважає глава держави. Зокрема, закон зобов'язує уряд визначати порядок проведення зборів мешканців, визначати терміни і порядок проведення конкурсів для вибору управителя. Це не відповідає ст.92 Конституції, згідно з якою режим власності, та управління нею визначається виключно законами України.

 
Коментарі (0)