ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоПрезидент змінив умови ринку поновлювальної енергетики

Президент змінив умови ринку поновлювальної енергетики

Президент Віктор Янукович підписав закон № 5485-VI, який істотно змінює умови роботи на ринку поновлюваної енергетики України.

Про це «Україні Комунальній» повідомили в прес-службі Глави держави.

Відповідний законопроект №10183 «Про внесення змін до закону України «Про електроенергетику» (в частині стимулювання виробництва електроенергії з альтернативних джерел енергії)» Верховна Рада прийняла у другому читанні 20 листопада.
 
Закон вводить «зелений тариф» на електроенергію, вироблену з біогазу і складових твердих побутових відходів (ТПВ), що підлягають біологічному розкладанню. При цьому коефіцієнт для біогазу буде таким же, як і у біомаси - 2,3. Право на «зелений тариф» отримають лише компанії, що запускають біогазові електростанції з квітня 2013 року.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, документом пропонується ввести з 1 січня 2013 року «зелений» тариф на електроенергію, вироблену з біогазу та твердих побутових відходів (ТПВ). Величина «зеленого» тарифу для підприємств, які виробляють електричну енергію з біогазу встановлюється на рівні роздрібного тарифу для споживачів другого класу напруги на січень 2009 року, помноженого на коефіцієнт «зеленого» тарифу для електроенергії, виробленої з біогазу.
 
Згідно з документом, коефіцієнт «зеленого» тарифу для електроенергії з біогазу становитиме 2,7, з ТПВ - 3. Електростанції на ТПВ повинні дотримуватися встановлених норм викидів забруднюючих речовин.
 
При цьому документом також передбачено зниження «зеленого» тарифу для сонячних електростанцій, що вводяться в експлуатацію з 2013 року. Так, для наземних станцій коефіцієнт зменшиться з 4,8 до 3,5, для дахових (настінних) потужністю понад 100 кВт - з 4, 6 до 3,6, для дахових (настінних) потужністю менше 100 кВт - з 4,4 до 3,7.
 
Крім того, законом пропонується з 2013 року диференціювати «зелений» тариф для ГЕС, в залежності від їх потужності. Так, для станцій потужністю до 200 кВт (мікро ГЕС) коефіцієнт «зеленого» тарифу складе 2, потужністю від 200 кВт до 1 МВт (міні ГЕС) - 1,6, потужністю від 1 до 10 МВт (малі ГЕС) - 1,2.

 
Коментарі (0)