ГоловнаНовини ЖКГПолітикаР.Бортник:«Проект бюджету-2017 окрім реального має ще й прихований дефіцит»

Р.Бортник:«Проект бюджету-2017 окрім реального має ще й прихований дефіцит»

Проект бюджету на 2017 рік, має дефіцит, який легко вирахувати. Однак занепокоєння експертів викликає не скільки реальний дефіцит, а власне "прихований", який потенційно набагато небезпечніший.
Проект бюджету на 2017 рік, запропонований урядом, має дефіцит, який легко вирахувати, порівнявши дохідні та витратні його частини. Однак занепокоєння експертів викликає не скільки реальний дефіцит, бо це нормальна практика, а власне "прихований", який потенційно набагато небезпечніший. Про це у коментарі УНН розповів політолог Руслан Бортник.
 
Так, за словами експерта, до прихованого дефіциту бюджету треба віднести кошти, які заздалегідь можна вважати нереальними з точки зору надходжень.
 
Йдеться, зокрема, про таку дохідну статтю бюджету, як кошти від приватизації.
 
"Надходження від приватизації були закладені в бюджет 2016 року, але ті кошти, що надійшли, це лише десята частина (від запланованих - ред.). Ще один приклад - це так звані кошти Януковича і компанії. Навіть якщо вони пройдуть якусь спецконфіскацію, то все одно вони ще довго не потраплять у бюджет, тому що можливі численні судові справи", - пояснив Р.Бортник.
 
Крім того, за словами політолога, визначені Кабміном у проекті бюджету на 2017 рік пріоритети є досить формальними. Якщо, наприклад, розібратися, звідки планують забрати кошти для підвищення зарплати вчителям, то з’ясується, що робитимуть це за рахунок самих шкіл.

"Пріоритети, які перераховував Гройсман, вони достатньо формальні. Наприклад, на дороги 14 млрд грн, а це п'ята стаття витрат бюджету, цього явно недостатньо для вирішення питання. Взагалі гарно, що такий пріоритет є, це важливо, але цих коштів не вистачить на вирішення питання. Якщо говорити про заробітну плату вчителів та медиків, то тут взагалі дуже цікаво. На місцеві бюджети перекладається зобов'язання комунальних витрат шкіл та лікарень, витрати на технічний персонал: від лаборантів до прибиральниці. Тобто, за рахунок скорочення цих статей і підвищують заробітну плату для вчителів та лікарів", - пояснив експерт. 

 
Коментарі (0)