ГоловнаНовини ЖКГПолітикаРегулятор «відхрещується» від державних закупівель

Регулятор «відхрещується» від державних закупівель

Нацкомпослуг просить бюджетні установи утриматися від надсилання запитів до Комісії щодо застосування норм законодавства про процедуру державних закупівель у одного учасника.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг на своєму офіційному сайті оприлюднила роз’яснення для закладів бюджетної сфери, які звертаються в Комісії з приводу надання інформації щодо застосування законодавства про державні закупівлі. Про це «Україні Комунальній» повідомляє прес-служба Нацкомпослуг.

Зокрема, у своєму повідомленні Нацкомпослуг висловлює занепокоєння щодо надходжень численних листів та запитів на адресу Комісії стосовно надання довідок та висновків бюджетним установам щодо «погодження процедури закупівлі послуг постачання теплової енергії у одного учасника», «про відсутність конкуренції на ринку послуг з централізованого водопостачання та водовідведення», «про монопольне становище суб’єктів господарювання на ринку централізованого постачання гарячої води та централізованого опалення». Такі роз’яснення бюджетним організаціям (лікарням, школам, дитячим садкам та ін.), згідно з нормами закону «Про здійснення державних закупівель», потрібні для їх подальшого використання як обґрунтування процедури закупівель теплової енергії в одного учасника.

Втім, Нацкомпослуг наголошує, що, згідно ст. 7 зазначеного закону, уповноваженим органом, що здійснює регулювання та координацію у сфері закупівель є Міністерство економічного розвитку і торгівлі. Також документ визначає перелік державних органів, уповноважених здійснювати державне регулювання та контроль у сфері закупівель. Комісія в цьому переліку відсутня.

Крім того, згідно ст. 7 закону «Про Антимонопольний комітет України», АМКУ надано повноваження, зокрема, проводити дослідження ринку, а також становищ, в тому числі монопольне, суб’єктів господарювання на товарному ринку та приймати відповідні рішення (розпорядження).

Таким чином, надання інформації, довідок та висновків для обґрунтування застосування суб’єктами звернень процедури закупівель в одного учасника у сфері теплопостачання та у сфері централізованого водопостачання та водовідведення не належить до повноважень Комісії. Регулятор рекомендує бюджетним організаціям утриматись від направлення на адресу Комісії зазначених вище листів, запитів та дотримуватись вимог закону.

 
Коментарі (0)