ГоловнаКоментаріЗаконодавствоРеструктуризація боргу не зробить іпотечні кредити доступнішими

Реструктуризація боргу не зробить іпотечні кредити доступнішими

Законопроект з іпотечного кредитування захистить банки від запеклих неплатників, а самим боржникам допоможе з реструктуризацією позики. Проте, нововведення не зроблять іпотечні кредити більш доступними.

Новий законопроект з іпотечного кредитування не зробить його доступнішим. Аби позика на житло стала більш «демократичною», треба, щоб в банкову систему повернулися ті гроші, які населення забрало з банків. Таку думку висловив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко в ефірі радіостанції «Голос столиці».

«В ідеальному варіанті ці всі гривні, долари, які забирали з депозитів, повинні повернутися і бажано ще таку ж суму покласти. Тоді дійсно вартість грошей знизиться. І обов'язково ввести закон про заборону дострокового зняття депозитів», – сказав пан Охріменко.
 
Проте, за словами експерта, для боржників законопроект з іпотечного кредитування передбачає реструктуризацію боргу. 
 
«Для боржників буде більш-менш реструктуризований борг. Але головна суть яка? Так, ми міняємо гривню, міняємо по курсу 12, єдине, що ставка не змінюється. Ставка як була у валюті 11-12, і гривня буде 11-12. Хоча продовжується термін. Частково ефект отримують саме боржники, частково отримує і банк. Зокрема, ви свідомо погоджуєтесь на умову, що в разі, якщо ви не погашаєте кредит, ви добровільно віддаєте об'єкт застави. Це європейська практика. Ось це ми будемо впроваджувати. В результаті це дійсно зменшить проблемні кредити і, в ідеальному варіанті, це дійсно може вирішити проблему за старими валютними кредитами», – пояснив президент Українського аналітичного центру.
 
 
Пан Охріменко додав, що європейські правила будуть ще довго приживатися в Україні. «За рік це ми не впровадимо, ми зараз можемо тільки щось почати робити. Але я сподіваюся, що через якихось там років 10 можна впровадити. Головне – почати», – підсумував він.
 
Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», сума боргу за договорами про іпотечні кредити в іноземній валюті становить 46 млрд грн.
 
Нагадаємо, 3 липня Верховна Рада прийняла мораторій на відчуження майна громадян, закладеного для отримання валютних кредитів. Згідно із законом, відчуженню не підлягали квартири площею до 140 кв. м, будинку - до 250 кв. м, в яких прописаний позичальник або поручитель, якщо ця нерухомість є основним місцем проживання позичальника. Мораторій діяв до тих пір, поки не вступив в силу закон, який регулює питання переведення в гривню непогашеної основної суми заборгованості. Пізніше Національний банк і Міжнародний валютний фонд узгодили документ, який зробить кредитування більш суворим щодо захисту прав банків. Але в той же час документ дозволить вирішувати питання проблемних валютних іпотечних кредитів звичайного населення.
 
Коментарі (0)