ГоловнаПублікаціїНадзвичайні подіїУкраїна зігрівається вогнями протестів

Україна зігрівається вогнями протестів

Україна в протистояннях: комунальні служби борються з наслідками погіршення погодних умов, пересічні громадяни - з політичним режимом - детальніше у огляді новин від "України Комунальної".

Тиждень, що минає, був складним і випробувальним як для українського ЖКГ (зокрема), так і для країни (в цілому).

Станом на 20 січня суттєво погіршилися погодні умови: ряд областей залишився без електропостачання та транспортного сполучення, в окремих населених пунктах зникло не лише світло, не було також тепла і води.

Так, спочатку негода позбиткувала на Львівщині. В ніч з 19 на 20 січня без електропостачання залишилися 29 населених пунктів. Вже на наступний день було зафіксоване знеструмлення 381 населеного пункту у чотирьох областях та АР Крим. Впродовж тижня число знеструмлених населених пунктів продовжувало коливатися у цих межах, подекуди сягаючи майже півтисячі, адже хоча комунальникам і вдавалося відновлювати електропостачання, негода рвала все нові лінії електропередач. Найбільш постраждалими вважаються південні області України: Миколаївська, Одеська, Херсонська, Донецька.

Водночас тривала і боротьба зі снігом. По всій Україні для забезпечення належного проїзду дорогами загального користування та місцевого значення було задіяно майже 3 тисячі працівників автомобільних служб та понад 2 тисяч одиниць дорожньої техніки.

За даними «Укравтодору», найбільше роботи було у дорожніх організацій та підприємств Вінницької, Сумської, Чернігівської, Харківської та Хмельницької областей, де внаслідок значного погіршення погодних умов – зниження температури, мокрого снігу та дощу – товщина снігового покрову сягала 15-25 см.

Надзвичайно складні погодні умови склалися на півдні України, де при середній температурі повітря -5 – -7 Цельсія інтенсивно випадав дощ, що призводило до утворення обмерзання, – в Одеській, Миколаївській, Запорізькій, Херсонській та Кіровоградській областях.  

Значну кількість сил було задіяно в Київській, Кіровоградській, Житомирській та Запорізьких областях.

Читайте також: ЖКГ проходить випробування погодою і Євромайданом

Окрім цього, з початку тижня дорожниками було витягнено зі снігу близько ста вантажівок. Лише у Тернопільській області працівники Служби автомобільних доріг та облавтодору відбуксирували 64 транспортних засоба з тоннажністю понад 25-40 тонн, які блокували рух на складних ділянках доріг регіону. Причиною виникнення таких складнощів на дорогах дорожники називають економію компаній-перевізників, які не переводять свій транспорт на зимовий режим експлуатації, а також здійснюють перевезення із значним перевантаженням.

Боролися зі снігом і українські залізничники. На роботах із очищення від снігу колій, стрілочних переводів, вокзалів та станцій було задіяно більше 5 тисяч працівників колійного господарства.

Для ліквідації наслідків негоди працювало понад три десятки снігоочисної колійної техніки. При цьому найбільше технічних та людських ресурсів було зосереджено на Південній та Південно-Західній залізницях.

Однак попри це, зауважимо, кілька населених пунктів тимчасово вже ж були ізольованими від решти світу. Зокрема, мова про жителів Бердянської коси, які через невчасне розчищення доріг втратили транспортне сполучення,  та с. Новомиколаївка у Немирівському районі на Вінниччині, де негодою було зруйновано понтонний міст  через р. Південний Буг.

Катастрофічними також були наслідки негоди у м. Южне Одеської області. Через різке похолодання, і як наслідок - аварійні ситуації, місцеві жителі залишилися без світла, води та тепла. Повсюдно зачинилися дитячі садки, школи, більшість магазинів.

Та не погодою єдиною, доки усі комунальні, автодорожні та рятувальні служби були зосереджені на боротьбі зі стихією, в Україні розпочалася справжня революція. Масові акції під загальною назвою «Євромайдан», котрі були спровоковані рішенням уряду про призупинення євроінтеграції від 21 листопада 2013 року, в силу багатьох причин переросли в політичний мирний, а згодом і силовий, протест.

Читайте також: Столиця оцінила збитки від Євромайдану

Так, ранок 20 січня розпочався зі сутичок  мітингувальників та силовиків на вул. Грушевського біля стадіону «Динамо» ім. Лобановського. Дорогу протестувальникам перекрили автобуси міліції, за якими вишикувались загони внутрішніх військ. Активісти, не дивлячись на попередження і спроби опозиційних лідерів врегулювати ситуацію, пішли на зіткнення з військами.

Лише у цей день до лікарів бригад екстреної медичної допомоги звернулося 103 учасника акції протесту, з них 42 - госпіталізовано, 4 людини отримали травми крайнього ступеня важкості. Військові також понесли втрати. Так у МВС повідомили про більш ніж 70 постраждалих правоохоронців. 40 працівників органів внутрішніх справ госпіталізовані. Спалений 4 миллицейских автобуса, 2 військових вантажних автомобіля та один легковий.

Київ «отримав» не менш серйозні травми: вивернута історична бруківка на Європейській площі і невеликій ділянці вул. Михайла Грушевського, розбитий навіс на тролейбусній та автобусній зупинці, спалена права каса біля входу на стадіон «Динамо», знищені кіоски з сувенірною продукцією, розібрано кілька десятків метрів огорожі стадіону.

У наступні дні ситуація лише загострювалася. День Соборності в Україні розпочався з трагедії: було вбито трьох мітингувальників, двох вогнепальною зброєю, третього - закатовано. Зіткнення демонстрантів з силовиками поновилися. Станом на 22 січня загонам «Беркуту» вдалося відтіснити протестувальників до вул. Хрещатик і очистити вул. Грушевського і Європейську площу.

Силовики розібрали барикади, збудовані активістами зі сміттєвих баків, елементів огорожі стадіону «Динамо», тротуарних огорож. Однак вже на наступний день мітингувальники побудували нові захистні споруди. Зокрема, вони з’явилися на вулиці Інститутській та Ольгинській. Центр столиці огорнув дим, активісти почали палити шини та покришки. Це викликало занепокоєння у екологів. За їхніми словами, жодна маска не може на 100% захистити від шкідливих речовин, які потрапляють у повітря після паління автомобільних шин. Щодня до лікарень надходять нові жертви протистояння.

Мітингувальники захоплюють обласні державні адміністрації. Так, станом на сьогодні захоплено Волинську, Рівненську, Львівську, Івано-Франківську, Чернівецьку, Хмельницьку, Тернопільську, Вінницьку та Полтавську ОДА, спроби захоплення фіксуються у Житомирській, Закарпатській, Київській, Черкаській, Чернігівській та Сумській областях, масові протести проходять у Кіровоградській, Миколаївській, Херсонській, Запорізькій та Дніпропетровській областях, у решті регіонів – провладні мітинги. Активісти пророкують захоплення всіх ОДА до ранку понеділка, 27 січня. Окрім того, зазначимо, мітингувальниками було захоплено Міністерство енергетики та вугільної промисловості та Міністерство аграрної політики. Ширяться чутки про намір захоплення Рівненської АЕС та «Нафтогазу».

 
Коментарі (0)