ГоловнаКоментаріБудівництвоНерухомість у полоні корупції

Нерухомість у полоні корупції

Влада в Україні фактично зупинила ринок продажу нерухомості та земельних ділянок.

Влада в Україні фактично зупинила ринок продажу нерухомості та земельних ділянок. З 5 червня нотаріуси не мають права посвідчувати договори з рухомим і нерухомим майном, якщо його оцінку не проводив сертифікований суб’єкт оціночної діяльності. А таких людей, які уповноважені робити оцінку майна, на всю Україну зараз визначено всього 40. Раніше в Україні працювало 9 тисяч сертифікованих оцінювачів.

Про це «У.К.» повідомив народний депутат України, член парламентського комітету з питань будівництва, містобудування, ЖКГ та регіональної політики Віктор Матчук.

 Як пояснює депутат, систему оцінки майна докорінно поміняли через Податковий кодекс та Закон про Фонд державного майна, прийнятий 9 грудня 2011 грудня. Відповідно до цих нововведень, оціночна діяльність для цілей оподаткування визначена як виключний вид діяльності за новим кваліфікаційним напрямком – «Оцінка для цілей оподаткування та нарахування і сплати інших обов’язкових платежів, які справляються відповідно до законодавства».

Читайте також:  Атака на довгобуди

«На практиці це означає, що усі 9 тисяч оцінювачів, які до сьогодні працювали в Україні, не можуть проводити оцінки майна. Їм ніхто не дасть на це дозвіл, тому що вони не проводять діяльність виключно за одним видом оцінки. Таким чином ринок нерухомого майна зараз стоїть», - пояснює Віктор Матчук.

 При цьому, як наголошує нардеп, Фонд державного майна таємно і в надзвичайно стислі терміни визначив 12 фірм, де працює всього 40 оцінювачів, які отримали дозвіл на оцінку майна по всій Україні. Всіх інших експертів не допускають до спеціального навчання на отримання такого дозволу. «Конкурентне середовище на ринку оцінювачів практично знищене. Його монополізували і віддали на відкуп невідомо кому», - заявляє Віктор Матчук.

Читайте також: Кабмін завдає удару по БТІ

Крім того, підкреслює депутат, після таких нововведень послуги з оцінки майна для українців ще й подорожчають. Річ у тім, що ці 40 експертів кожну свою оцінку мають пропустити через сторонню організацію – власника так званої системи управління якістю. Для людей це обійдеться у додаткову суму, яка дорівнює половині вартості самої оцінки. «Для прикладу, якщо раніше середня вартість оцінки квартири становила 1000 гривень, то тепер оцінювачам треба буде заплатити 1500 гривень», - каже нардеп.

На думку Віктора Матчука, через такий механізм в Україні запускається по суті нова Тендерна палата. «Нові правила запроваджують грандіозну схему відкатів, корупції і знищують цілу галузь для малого та середнього бізнесу. Всі операції із продажем майна в Україні відходять до рук мафії. Успішне, на жаль, впровадження  цієї схеми показує дійсну ціну, чого насправді вартує твердження влади про боротьбу з корупцією та покращення інвестиційного клімату», - резюмував депутат.

 
Коментарі (0)