ГоловнаКоментаріГазопостачанняУкраїнська ГТС губиться в пропозиціях

Українська ГТС губиться в пропозиціях

Росія пропонує Україні лишитися власником своєї газотранспортної системи за умови двостороннього консорціуму. Не менш привабливою може виявитись й здача ГТС в оренду російській стороні

Російська сторона вважає за можливе передати українську ГТС в управління газотранспортному консорціумові, не змінюючи при цьому форми її власності, заявив посол Росії в Україні Михайло Зурабов.

Він також додав, що російська сторона, виходячи з тих заяв, які лунали раніше, передбачала й готувала відповідні документи, орієнтуючись на те, що це має бути саме двосторонній консорціум.

Водночас посол наголосив, що російська сторона звернула увагу на той факт, що українські партнери провели консультації з європейськими колегами «на полях саміту Україна – ЄС» про можливість повернутися до ідеї тристороннього консорціуму. «Тому це питання, напевно, потребує уточнення», – сказав пан Зурабов, як його цитує «Ітерфакс Україна».

Він також підтвердив позицію Росії, що передача української ГТС в оренду російській стороні може призвести до зниження ціни на газ.

Читайте також: Третій зайвий у газових стосунках

Українські урядовці наполягають, що Україна не відмовилася від ідеї тристороннього газотранспортного консорціуму для управління українською газотранспортною системою за участі Росії та ЄС. Про це, зокрема, йшлося днями й на саміті Україна – ЄС.

Водночас, як повідомляла «Україна Комунальна», перед самітом Президент Віктор Янукович припустив можливість, що українську ГТС залишать у власності України і лише здадуть в оренду.

Однак, останнім часом формується тенденція за якої практично не залишається шансів на створення тристороннього газотранспортного консорціуму за участі європейської сторони. Натомість Київ та Москва впритул наблизилися до створення двостороннього консорціуму

 
Коментарі (0)