ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняТретій зайвий у газових стосунках

Третій зайвий у газових стосунках

Росія та Україна приступили до переговорів, щодо створення двостороннього газового консорціуму

Минулого тижня відбулися переговори про створення двостороннього консорціуму з Росією щодо управління українською газотранспортною системою, повідомляє джерело в «Газпромі». Зокрема, це питання обговорювалося в ході зустрічі Віце-прем'єра Юрія Бойка і голови правління «Газпрому» Олексія Міллера.

Джерело в Міненерго пояснює це створенням більш жорстких умов отримання кредиту на модернізацію ГТС від Європейського банку реконструкції та розвитку і пасивною позицією ЄС у питанні поставок газу з Європи. Такий розворот у бік РФ може негативно позначитися на планах щодо зниження залежності від російського газу, зазначають експерти.

За словами співрозмовника у «Газпромі», Україна вимагає від монополії, аби майбутній консорціум був створений на паритетних засадах і не володів, а лише керував ГТС.

«У договорі має бути зафіксований принцип, за яким ми повинні транспортувати не менше 60 мільярдів кубометрів газу в рік і гарантовано сплатити послуги з транзиту на суму 2,2 мільярдів доларів», - повідомило джерело.

Поки що, за словами джерела, сторони обговорюють, чи буде застосовуватися принцип ship-or-pay (поставляй або плати), а також можлива відмова української сторони від принципу рівного доступу до ГТС, закладеного в її угоді з Енергетичним співтовариством.

Росія наполягає, що вирішувати, як і чий газ буде прокачуватися, слід майбутньому консорціуму. Ціна газу для України при цьому повинна бути знижена до 280 дол за тис. куб м. «Питання про інтеграцію України до Митного союзу як засобу зниження ціни газу вже не стоїть», - запевняє співрозмовник.

За словами джерела в Міненерго, Україна змушена піти на створення консорціуму без участі європейської сторони. Це викликано тим, що в ЄБРР посилили умови видачі кредиту на модернізацію ГТС.

У свою чергу експерти вважають, що двосторонній консорціум невигідний Україні.

«Сьогодні в контракті з російською монополією вказано, що вони будуть транспортувати через територію України 110 мільярдів кубометрів газу в рік. І «Газпром» його не виконує. Якщо в новому контракті все буде як і раніше, то це все одно, що на паркані написати», - говорить директор енергетичних програм центру «Номос» Михайло Гончар.

Президент київського міжнародного енергетичного клубу Q-club Олександр Тодійчук не виключає, що якщо вільний доступ до трубопровідної системи буде скасовано, то це зупинить реалізацію проектів з видобутку сланцевого газу з Shell та Chevron.

«Цим компаніям в будь-який момент можуть відмовити у транспортуванні їх газу як по території України, так і на експорт. А це означає, що їм просто не буде сенсу інвестувати у видобуток», - говорить пан Тодійчук.

Джерело: Коммерсантъ Украина

 
Коментарі (0)