ГоловнаНовини ЖКГПолітикаРосія «забула» про оплату транзиту газу

Росія «забула» про оплату транзиту газу

За результатами брюссельських домовленостей, Україна вже сплатила першу частину боргу за російський газ. Однак, РФ не поспішає відповідати взаємністю і сплачувати борг за транзит блакитного палива українською територією.

Росія досі не оплатила транзит «блакитного» палива через територію України. Наразі сплати потребують рахунки за два місяці. На цьому наголосив Президент України Петро Порошенко під час телефонних консультацій з Федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель, - повідомляє прес-служба Глави держави.

Зокрема, зазначається, що співрозмовники обговорили питання реалізації газових домовленостей, які були досягнуті в тристоронньому форматі ЄС-Росія-Україна. Президент повідомив, що Україна сплатила перший транш боргу за газ і досі не отримала плати за транзит російського газу до країн ЄС за вересень та жовтень.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, Росія сподівається невдовзі отримати від України чергову плату за газ. Цього разу мова про передоплату палива на листопад-грудень поточного року. Вже і рахунок склали.

За словами Міністра енергетики РФ Олександра Новака, платіж сформований на 2 млрд куб. м.

Зауважимо, у рамках тристоронніх консультацій щодо газу між Україною, Росією і ЄС сторони висловили спільну позицію з таких питань:

- встановлення ціни в розмірі 385 дол. за тис. куб. м. газу для поставок в рамках «зимового пакету», здійснення поставок на основі передоплати та відмовитися на цей період від принципу «бери або плати». Обсяг газу, який буде закуповуватися на цих умовах, буде уточнено додатково;

- про графік сплати Україною 3,1 млрд дол. в якості боргу за попередні поставки російського газу на основі ціни в 268,5 дол. (перший транш у розмірі 1,45 млрд дол. до кінця жовтня і 1,65 млрд дол. до кінця року);

- щодо гарантування оплати Росією транзиту газу через Україну.

 
Коментарі (0)