ГоловнаНовини ЖКГПолітикаСБУ тисне на «Укртрансгаз» з вимогою підписання невигідних контрактів

СБУ тисне на «Укртрансгаз» з вимогою підписання невигідних контрактів

Служба безпеки України заявляє про необхідність завершення процесів закупівлі товарно-матеріальних цінностей, запущених ПАТ «Укртрансгаз» в минулі роки.

Служба безпеки України заявляє про необхідність завершення процесів закупівлі товарно-матеріальних цінностей, запущених ПАТ «Укртрансгаз» в минулі роки.

Про це йдеться у повідомленні «Економічної правди» з посиланням на звернення глави СБУ Василя Грицака до прем'єр-міністра Володимира Гройсмана.

«Для забезпечення надійності, ефективності та безпеки газотранспортної системи, «Укртрансгаз» потребує постійної модернізації наявних потужностей, що передбачено затвердженими планами-графіками на 2016-2017 рр. У той же час, через зволікання з прийняттям управлінських рішень новопризначеним керівництвом «Укртрансгазу» повністю припинено фінансування необхідних виробничих програм, і підписання договорів з переможцями тендерних процедур на закупівлю технологічного обладнання», - йдеться в листі СБУ.

«З огляду на вищевикладене, вважаємо за доцільне доручити Мінекономіки і Міненергетики вжити невідкладних заходів щодо недопущення порушення стійкості і безпечного функціонування ГТС», - йдеться в документі.

Основними проблемними питаннями, які вимагають, на думку СБУ, негайного вирішення, є відсутність запчастин для ремонту газоперекачувальних агрегатів, провал програми капремонтів свердловин ПСГ, і відсутність ремонтів на аварійних ділянках магістральних газопроводів.

За даними ЕП, СБУ наполягає на необхідності початку фінансування робіт, передбачених в договорах, підписаних «Укртрансгазом» в декаду його управління Ігорем Прокопівим. За даними ЕП, на початку ц.р. наглядова рада НАК «Нафтогаз України» неодноразово ставила питання про необхідність перегляду низки контрактів ПАТ з приватними компаніями, вважаючи їх невигідними «Укртрансгазу». Основні претензії стосувалися договірних відносин з ТОВ «НВП «Горизонт» (надавало послуги із землеустрою) і Integrity west pipelines testing and treatment services (внутрішньотрубна діагностика магістральних газопроводів).

Пропозиції наглядової ради про необхідність перегляду розмірів і умов оплати послуг цих компаній не були виконані Прокопівим через що в березні ц.р. він був звільнений рішенням наглядової ради НАК.

З травня Прокопів обіймає посаду заступника голови Міністерства енергетики.

В даний час т.в.о. глави «Укртрансгазу» є Мирослав Химко. За даними ЕП, на цій посаді він контролює виключно виробничу діяльність «Укртрансгазу» (функції з транспортування газу).

Контроль за фінансовими потоками ПАТ знаходиться в руках членів правління компанії - Романа Білягі, Сергія Олексієнка та Сергія Макогона, які є членами команди глави НАК «Нафтогаз України» Андрія Коболєва.

 

 
Коментарі (0)