ГоловнаНовини ЖКГТеплоенергетикаСміттєспалювальному заводу не вистачає... сміття

Сміттєспалювальному заводу не вистачає... сміття

Сміттєспалювальний завод «Енергія» в Києві не завантажений повністю. Хоча при повному завантаженні своїх потужностей він здатен щодоби спалювати 700 т твердих побутових відходів (ТПВ)

Сміттєспалювальний завод «Енергія» в Києві не завантажений повністю. Хоча при повному завантаженні своїх потужностей він здатен щодоби спалювати 700 т твердих побутових відходів (ТПВ).

Про це повідомив головний інженер філії ПАТ «Київенерго» заводу «Енергія» Олександр Галченко, інформує прес-служба компанії ДТЕК.

За його словами, тільки один котлоагрегат на заводі може щодоби спалювати в середньому 260 т ТПВ.

«На жаль, сьогодні завод не завантажений на повну потужність, - пояснює А.Галченко. - У міста не відрегульоване питання з перевізниками, які в свою чергу укладають договір з комунальними підприємствами. Перевізнику дешевше вивезти сміття на звалище. Адже спалювання тонни сміття обійдеться в 127 гривень 56 копійок з ПДВ. Ті 235 тисяч тонн, які ми хочемо спалювати щорічно, - нам їх просто не завозять».

На даний момент завод «Енергія» переробляє 20-25% твердих побутових відходів столиці. Пару, що утворюється в результаті згоряння сміття, підприємство використовує для власних потреб: на підігрів води, сушку і горіння. «Крім того, сьогодні ми забезпечуємо теплом 13 об'єктів, розташованих поблизу, відпускаючи 6-7 тисяч гігакалорій на рік, тоді як могли б відпускати не менше 200 тисяч. У продовження цієї теми ми навіть розробили проект про передачу теплопотужностей заводу в тепломережу СТ «Позняки». Але через відсутність фінансування ми призупинили роботи», - пояснює головний інженер заводу.

Олександр Галченко також повідомив, що керівництво підприємства покладає великі надії на співпрацю з японцями. Завдяки коштам, які можуть бути залучені за умовами Кіотського протоколу, вдасться побудувати п'ятий котел, пояснює він.

«Зелені інвестиції» допоможуть нам не тільки видавати тепло в тепломагістраль СТ «Позняки», а й реконструювати завод: підприємство зможе виробляти електричну енергію. Шлак, що утворюється після згоряння, зараз вивозять на полігон, хоча його теж можна використовувати. Наприклад, у Данії такі відходи використовують при будівництві доріг і аеродромів. У них сміття не ховають, а спалюють, отримуючи, таким чином, теплову або електричну енергію. При п'ятимільйонному населенні в Данії – 31 сміттєспалювальний завод», - розповів Олександр Галченко.

Ольга Гальчинська

 
Коментарі (0)