ГоловнаНовини ЖКГБлагоустрійСміттю знайшли господаря

Сміттю знайшли господаря

Утилізація та переробка твердих побутових відходів віднесені до природних монополій. Їхню діяльність буде регулювати Нацкомпослуг.

Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому законопроекти, якими пропонується врегулювати питання з переробки та захоронення побутових відходів. Законопроектом №10499 пропонується передати Національній комісії, що здійснює держрегулювання в сфері комунальних послуг повноваження щодо регулювання сфери переробки та розміщення побутових відходів. Також парламент схвалив законопроект № 10501, яким населення зобов'яжуть платити за утилізацію і переробку відходів. Авторами обох документів виступили народні депутати від фракції «Партія регіонів» - Юлія Льовочкіна та Юрій Мірошниченко.

Зокрема, першим документом передбачається віднести компанії, що займаються переробкою і похованням твердих побутових відходів до суб'єктів природних монополій, діяльність яких буде регулювати Нацкомпослуг. А саме, планується, що регулятор буде формувати і забезпечувати прогнозованість цінової і тарифної політики на ринках переробки і розміщення ТПВ, встановлювати тарифи на зазначені послуги, впроваджуватиме стимулюючі методи регулювання цін. Крім того, Нацкомпослуг буде здійснювати постійний моніторинг та аналіз ситуації на ринках переробки та утилізації відходів.

Необхідність прийняття законопроекту обумовлена ​​тим, що діюча в Україні система регулювання відносин у сфері поводження з побутовими відходами, призводить до необгрунтованого накопичення їх на полігонах, і не забезпечує розвитку ринку переробки. Отже, виникла необхідність створити ефективний механізм державного регулювання у цій сфері на основі забезпечення збалансованості інтересів суб'єктів ринку, і інтересів споживачів про надання їм послуг належної якості, а обгрунтованими цінами, наголошується в пояснювальній записці до документа.

Крім того, парламентарі підтримали проект № 10501, яким побутових споживачів зобов'яжуть з 1 січня 2013 року укладати договори на вивезення відходів з юридичною особою, яка в установленому порядку визначена виконавцем послуг на вивезення сміття на території за місцем проживання. Передбачається, що українці будуть платити не тільки за вивезення відходів, але і окремо за їх переробку та захоронення.

 
Коментарі (0)