ГоловнаКоментаріТарифи ЖКГНацкомпослуг «погрузне» у смітті

Нацкомпослуг «погрузне» у смітті

Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроекти, якими запропоновано врегулювати питання щодо переробки та захоронення побутових відходів.

Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроекти, якими запропоновано врегулювати питання щодо переробки та захоронення побутових відходів. Так, «за» законопроект № 10499, який пропонує зробити Нацкомпослуг держрегулятором в сфері переробки та розміщення побутових відходів проголосували 218 депутатів, а за проект закону № 10501, яким пропонувалося зобов'язати населення платити за вивезення і переробку відходів - депутатів з мінімально необхідних 226. Авторами обох документів виступили народні депутати від фракції «Партія регіонів» Юлія Льовочкіна і Юрій Мірошниченко.

Читайте також: Сміття загальнодержавного значення

Зокрема, законопроектом № 10499 передбачається віднести компанії, що займаються переробкою та захороненням твердих побутових відходів до суб’єктів природних монополій діяльність яких буде регулювати Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг. А саме, планується, що Нацкомпослуг буде формувати та забезпечувати прогнозованість цінової і тарифної політики на ринках переробки та розміщення побутових відходів, встановлювати тарифи на вказані послуги, сприяти впровадженню стимулюючих методів регулювання цін і регулювати впливу суб'єктів природних монополій на державну політику і сприяти конкуренції на ринках переробки та розміщення побутових відходів з метою забезпечення ефективного функціонування відповідних галузей. Крім того, документ надасть Нацкомпослуг повноваження щодо здійснення постійного моніторингу та аналізу ситуації на ринках переробки та розміщення побутових відходів; участь в розробці правил переробки та розміщення побутових відходів.

За словами автора закону Юрія Мірошніченко, діюча в Україні система регулювання відносин на ринках перероблення побутових відходів призводить до необґрунтованого накопичення побутових відходів на полігонах та не забезпечує розвитку ринку перероблення побутових відходів. Отже, виникла необхідність створити ефективний механізм державного регулювання в цій сфері на основі забезпечення збалансованості інтересів суб'єктів ринку та інтересів споживачів щодо надання їм послуг належної якості, а обґрунтованими цінами.

«Даний законопроект дасть змогу підвищити ефективність державного регулювання і контролю суб'єктів природних монополій на ринку побутових відходів. Проектом передбачається внести зміни до законів України, якими пропонується: операції з перероблення та захоронення побутових відходів віднести до сфери природних монополій та суміжних ринків. Покласти функцію державного регулятора діяльності суб'єктів природних монополій, що здійснюють діяльність у сфері захоронення побутових відходів та функцію регулювання ринку перероблення побутових відходів на Національну комісію регулювання ринку комунальних послуг України. Законопроект покликаний зупинити практику забруднення нових земель звалищами твердих побутових відходів», - зазначив один з авторів закону.

Читайте також: Сміттєва криза: чим далі, тим страшніше

Представник фракції «Наша Україна - Народна самооборона» Юрій Кармазін зазначив, даний документ не захищає довкілля, а забирає повноваження у місцевих рад.

«Через те, що ми подібний закон відхилили 17 травня в цій залі. Зараз знову розглядаємо. Ну, а для чого ж розглядати Закон про денонсацію угоди з Кіпром? Це ж треба втратити скільки коштів. Для чого ставити? Володимире Михайловичу! Законопроект зареєстрований, давайте розглядати серйозні законопроекти, не відволікати нас. Тут є висновок Головного науково-експертного управління. Він пише м’яко так, лагідно: «відхилити доцільно». Я погоджуюся з ними: м’яко відхилити», - говорить Юрій Кармазін.

Підсумовуючи, Юрій Кармазін зазначив: «Я за те, щоби ми побороли проблему відходів, але я проти того, щоб ми приймали не виважені законопроекти і не в визначений Регламентом спосіб».

Народний депутат від групи «Реформи заради майбутнього» Володимир Каплієнко зазначив, що представники іхньої фракції підтримають цей законопроект.

«Безумовно, ми сприймаємо цей закон як перший крок для наведення порядку в системі захоронення побутових відходів. Що ми на сьогоднішній день маємо в державі? Десятки тисяч офіційних полігонів і стільки ж і неофіційних», - сказав Володимир Каплієнко.

За його словами, існує так звана смичка між полігоном, перевізником та платником, яка призвела до того, що надвелика кількість обсягів того сміття, який вивозиться на полігони, йде поза межами обліку. Тобто це додаткове джерело для отримання хабарів чи корупційний дій з боку місцевих органів влади.

«Це великий бізнес, корупційний бізнес, який мав корені, наприклад, в Сполучених Штатах Америки в середині минулого сторіччя і має такі ж корені й сьогодні. Треба поставити край. І та спроба, щоб централізувати саме ціноутворенні в цій сфері є цілком позитивною. Вона не вирішує всіх питань, але без неї рухатися далі ми в цьому напрямку не можемо. Тому депутатська група буде підтримувати…», - підсумував Володимир Каплієнко.

Стосовно законопроекту № 10501, то ним передбачється зобов'язати населення з 1 січня 2013 року укласти договори на вивезення побутових відходів з юридичною особою, яка в установленому порядку визначено виконавцем послуг на вивезення побутових відходів на території за місцем проживання. Передбачалося, що жителі Україні будуть платити не тільки за вивезення відходів, але й окремо за їх переробку та захоронення.

Анна Недогибченко

 
Коментарі (0)