ГоловнаКоментаріАльтернативна енергетикаСонячна енергетика не готова до стрімкого розвитку

Сонячна енергетика не готова до стрімкого розвитку

На Дніпропетровщині відкрили сонячну електростанцію – одну з перших в Україні. Наразі влада на «зелену» енергетику покладає великі надії і прогнозує їй стрімкий розвиток, втім, експерти готові з цього приводу сперечатися.

На Дніпропетровщині запрацювала геліоелектростанція. За попередніми даними, вона вироблятиме понад 6,62 МВт-годин електроенергії на рік – це дозволить забезпечити струмом близько тисячі приватних будинків. Регіон має амбітні плани – стати провідним центром альтернативної енергетики в Україні, заявляє влада. Однак незалежні експерти висловлюють певний скепсис. Про це пише «Радіо Свобода».

Ця сонячна електростанція є станцією прямого перетворення енергії сонячного спектра випромінювання в електричну енергію, пояснюють фахівці. Вся вироблена енергія надходитиме в мережу обленерго. Головна перевага – екологічна чистота: ніяких викидів вуглекислого газу в атмосферу, як при виробництві енергії традиційної.
 
«При створенні об’єкта застосували унікальні для України технології, а саме обладнання у переважній більшості – українського виробництва»,- зазначає директор приватної компанії, яка збудувала станцію, Юрій Гордєєв. А втім, визнає, що устаткування для акумулювання енергії сонця – китайське: у той час, коли розроблявся проект, вітчизняних аналогів ще не було, пояснює він.
 
«На даній електростанції встановлені найкращі на даний момент сонячні модулі в світі. Решта все – українське виробництво. Проектування було зроблено в Україні. Частка українського обладнання – 70-80% у загальному складі електростанції», – каже директор компанії.
Станція збудована за рахунок вітчизняних інвестицій, вони склали понад 17 мільйонів гривень. Однак, як скоро окупиться проект, розробники не кажуть. Недоліків у подібних станцій, зазначають, немає. Єдине, визнають, – сонячні електростанції займають великі площі. 
 
Наразі на Дніпропетровщині, окрім цієї, вже діє одна сонячна електростанція в Орджонікідзе. Влада сприятиме інвесторам, які візьмуться впроваджувати «зелену» енергетику, сказав голова облдержадміністрації Дмитро Колесников.
 
За словами голови облдержадміністрації, президент України поставив завдання, щоб до 2020 року енергія, отримана з альтернативних джерел, склала не менше ніж 15% у загальному енергобалансі країни. Однак, незалежні експерти Дніпропетровщини у реальності таких планів сумніваються.
 
«Ми повинні намагатись до цього наблизитись, але практично – це малореально, щоб таку частку енергетики швидко зробити «зеленою». Зараз у нас менш ніж 1% «зеленої» енергії. Сонячна енергетика розвивається досить активно, але збільшити до 15% – це буде дуже важко. Зараз найвищі показники альтернативної енергетики у світі мають Данія та Норвегія – приблизно 20%», – зазначив голова обласної екологічної асоціації «Зелений світ» Олексій Ангурець.
 
Коментарі (0)