ГоловнаКоментаріТеплоенергетикаСпотовий ринок відкриється для «Нафтогазу»

Спотовий ринок відкриється для «Нафтогазу»

Купівля газу на споті для України - дуже актуальна задача, адже «Нафтогаз» зможе оперативно реагувати на ситуацію і купувати газ на спотових ринках Європи для забезпечення внутрішнього ринку України.

Ухвалення законопроекту про безтендерну закупівлю газу Національною акціонерною компанією «Нафтогаз України» дозволить НАК оперативно реагувати на ситуацію із ресурсним забезпеченням ринку і закуповувати природний газ на спотових ринках Європи.

Про це «У.К.» заявив секретар Експертної ради з питань розвитку газової промисловості та ринку природного газу Леонід Уніговський, коментуючи розгляд Верховною Радою проекту Закону України «Про внесення зміни до статті 2 Закону України «Про здійснення державних закупівель».

«Купівля газу на споті для України -  дуже актуальна задача, адже «Нафтогаз» зможе оперативно реагувати на ситуацію і купувати газ на спотових ринках Європи для забезпечення внутрішнього ринку України», - сказав Леонід Уніговський.

Читайте також: «Газпром» попереджає...

Експерт наголосив, що цей законопроект відповідає енергетичному законодавству Енергетичного Співтовариства, членом якого є Україна.

«Ми увійшли до Енергетичного Співтовариства. Це вимагає розповсюдження на нас європейського енергетичного законодавства, в тому числі і того, що стосується ринку газу», - сказав експерт.

При цьому Леонід Уніговський зазначив, що в Європі розповсюджена практика закупівлі газу на спотових ринках.

«Якщо казати про конкурентний продаж газу, то він здійснюється на так званих віртуальних торгівельних майданчиках – хабах у Європі. Один з видів такого продажу – це спотова торгівля: сьогодні – на сьогодні, сьогодні – на завтра, сьогодні – на післязавтра», - сказав Леонід Уніговський.

Читайте також: «Нафтогаз» впав на мороз

Секретар Експертної ради з питань ринку природного газу додав, що проведення тендерних процедур при спотовій торгівлі є практично неможливим і в Європі не здійснюється. 

«Як можна виконати всі тендерні процедури, якщо ми сьогодні купуємо газ з поставкою завтра? До речі, ніде в Європі на такий вид торгівлі тендерні  процедури в чистому вигляді не застосовуються», - сказав експерт. 

При цьому він зазначив, що в умовах конкурентної торгівлі на спотових ринках формується об’єктивна ціна на газ. 

Читайте також: Крах «Нафтогазу» змусив владу подумати про реформу

«При спотовій торгівлі на цих хабах, як правило, формується прозора та об’єктивна ціна на природний газ. Це вже є індикатором нормальної та прозорої роботи на таких ринках», - сказав Леонід Уніговський.

Анна Недогибченко

 
Коментарі (0)