ГоловнаНовини ЖКГБлагоустрійІсторичні будинки Черкас перевірили на енергоефективність

Історичні будинки Черкас перевірили на енергоефективність

В Черкасах протягом червня-вересня поточного року досліджувались історико-архітектурні будівлі з точки зору їх енергоефективності. В рамках дослідження було обрано 15 старовинних будинків міста

Відповідний моніторинг історико-архітектурного фонду міста здійснювався в рамках реалізації проекту SPINE «Енергоефективність та планування містобудування», що фінансується Європейською Комісією.

За словами заступника директора КП «Інститут розвитку міста», у таких об’єктах досить гостро стоїть питання щодо проведення заходів з енергоефективності, аби не допустити зайвих енерговитрат. Для цього, зокрема, потрібно подбати про утеплення вікон, дверей, фасадів будівель, встановлення індивідуальних теплових пунктів, заміну систем опалення тощо.

«Коли здійснювали роботи, стало зрозуміло, що 90 відсотків будівель, що досліджувались, потребують комплексу заходів з енергозбереження. А це, звісно, чималі кошти. Крім цього в роботі з історичними будівлями не завжди підходять традиційні кроки, приміром, з утеплення фасаду. Адже важливо зберегти унікальну ідентичність, закладену стародавніми архітекторами», – зауважив Євген Букань.

В рамках проекту  у всіх 15 будівлях  проведено  енергоаудит, за результатами якого підготовлено енергетичні паспорти даних будинків.

Слід зазначити, що основною метою проекту SPINE «Енергоефективність та планування містобудування» є розгляд питань містопланування, пов’язаних з реконструкцією і реставрацією старих будівель, що мають історичну цінність, а також застосування під час проведення таких робіт новітніх енергозберігаючих технологій та матеріалів.

 
Коментарі (0)