ГоловнаКоментаріГазопостачанняСудова тяганина між «Нафтогазом» і «Газпромом» може прискоритися

Судова тяганина між «Нафтогазом» і «Газпромом» може прискоритися

Стокгольмський арбітраж може врахувати ситуацію в Україні і прийняти рішення по спору між НАК «Нафтогаз України» і ВАТ «Газпром» менш ніж за рік. Принаймні на це сподіваються у Києві.

Україна розраховує, що Стокгольмський арбітраж прийме рішення по спору між НАК «Нафтогаз України» і ВАТ «Газпром» менш ніж за один рік. Про це повідомив Міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан в інтерв'ю «Главкому».

«Може розглядатися (позов в арбітраж - ред.) і до року. Але ми вважаємо, що арбітраж повинен врахувати ту ситуацію, яка є на сьогоднішній день. Він може прийняти рішення і за більш короткий термін», - зазначив Міністр.

За його словами, наразі «йде рутинна процедура: обираються арбітри, погоджується, якою мовою вестиметься розгляд - російською або англійською, працюють юристи з обох сторін».

Юрій Продан також висловив готовність України вирішити питання щодо ціни на російський газ для країни і оплати Києвом заборгованості за раніше поставлений газ до прийняття арбітражем остаточного рішення.

Читайте також: Європа не ризикне своєю теплою зимою заради українців

«Звичайно, якщо буде можливість домовитися (а Росія в таких схожих арбітражах все-таки намагалася домовитися), тоді домовимося. Можемо домовитися і на тристоронніх переговорах. Наші пропозиції, взагалі, були такими: поки йде арбітраж, давайте знайдемо компромісну ціну, за якою будемо розраховуватися. Ми закриємо платежі за узгодженою ціною. Але за завищеною ціною, що нам пропонують, ми не будемо купувати газ», - зазначив Міністр.

Примітно, що НАК «Нафтогаз» розраховує на початок слухань по суті в Стокгольмському арбітражі вже в найближчі тижні.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, з квітня 2014 року Росія підвищила ціну газу для України з 268,5 дол. до 485,5 дол. за тис. куб. м. Українська сторона відповіла, що для неї така ціна неприйнятна і вона не збирається платити за нею. Після проведення переговорів, в яких Україна і РФ не змогли прийти до компромісу, сторони конфлікту подали взаємні позови в Стокгольмський арбітраж.

 
Коментарі (0)