ГоловнаПублікаціїАльтернативна енергетикаСвітові інвестиції в «економну» енергетику

Світові інвестиції в «економну» енергетику

«У.К.» продовжує аналізувати політику енергоефективності у інших країнах. Ліміти на споживання, інвестиції в енергозбереження, інвестування в альтернативну енергетику, - все це є інструментами світової державної політики.

Користувачеві енергоресурсами в США не надається право обирати чи не обирати шлях енергоефективного господарювання.

Енергозбереження входить до числа стратегічних інтересів США, які розуміють енергозбереження як спосіб зменшити енергозалежність країни, скоротити кількість ввезених нафтопродуктів, перейти на альтернативні джерела енергії.

У споживача є два варіанти правомірної поведінки: у першому випадку споживач енергоресурсів виконує вимоги федеральних органів та органів місцевого штату з енергозбереження, у другому - платить штрафи за невиконання цих вимог.

У 1992 році був прийнятий федеральний закон Energy Policy Act (Закон про енергетичну політику), в якому були визначені основні напрямки роботи з енергозбереження в Сполучених Штатах Америки.

Згідно з цим законом була створена структура федеральних і місцевих агентств з енергозбереження, розробляються програми фінансування та заохочення робіт з впровадження енергоефективних технологій.

Будь-який споживач енергоресурсів зобов'язаний розробити і погодити з адміністративними органами план використання наданих йому енергоресурсів у відповідності з вимогами Sec. 204. Integrated Resource Plans зазначеного закону.

Читайте також: Енергетична дилема: відмова від газу або шлях до енергоефективності

Деякі нові заходи, спрямовані на підвищення енергоефективності США:

- 5 млрд дол. у фонд Програми допомоги з утепленням. Ця програма, що існує вже 30 років, оплачує витрати з ремонту будинків сімей з низьким доходом з метою енергозбереження. Понад 5,6 млн сімей з низьким доходом отримали послуги в рамках цієї програми, здійснення якої почалося в 1976 році. Програма підвищує рівень комфорту будинків і знижує витрати сімей на електроенергію в довгостроковій перспективі.

- 4 млрд дол. на модернізацію державного житла, що перебуває у віданні Міністерства житлового будівництва і міського розвитку США, для підвищення енергоефективності.

- 300 млн дол. на знижки для споживачів, набувають енергозберігаючі електроприлади.

- 3,2 млрд дол. на гранти штатам і місцевим органам влади для підтримки здійснення проектів підвищення енергоефективності та енергозбереження в державних будівлях.

- 4,2 млрд дол. для Адміністрації загальних служб США на перетворення будівель, що належать федеральному уряду, високопродуктивні екологічно чисті будинки, в яких поєднуються методи енергозбереження та використання поновлюваних джерел енергії.

- 6,9 млрд дол. - Федеральної адміністрації з пасажирських перевезень для передачі місцевим службам громадського транспорту з метою інвестицій у проекти з енергозбереження та розширення можливостей систем громадського транспорту.

- 50 млн дол. на зусилля, спрямовані на підвищення енергоефективності інформаційних технологій та технологій зв'язку.

- Збільшення податкових пільг для домовласників і підприємств, які за власний рахунок здійснюють модернізацію своїх об'єктів нерухомості з метою підвищення енергоефективності.

Читайте також: Три постріли в українську теплоенергетику

Великих успіхів у сфері підвищення енергетичної ефективності досяг Китай. Питаннями енергозбереження Китай почав займатися з 2003 року. Однак перше зниження енерговитрат на виробництво одиниці ВВП в Китаї відбулося тільки в кінці 2006 року. Зниження склало всього на 1,23% порівняно з показником попереднього року.

Згідно 11-го п'ятирічного плану народногосподарського і соціального розвитку, в 2015 році енерговитрати на одиницю ВВП повинні знизитися на 20% порівняно з показником, зареєстрованим в кінці 10-ї п'ятирічки», однак на сьогодні реалізація плану вдалася країні лише на 14%. Однією з найважливіших причин невиконання у 2006 році завдання з енергозбереження є невдала зміна моделі економічного зростання.

Зараз зростання китайської економіки став можливим головним чином за рахунок розвитку промисловості, в якій частка важкої та хімічної галузей з високими енерговитратами виявилася досить великою. Таким чином, економічне зростання в країні надмірно залежить від енерговитрат і витрачання ресурсів.

Поєднання фінансово-податкової та промислової політик, спрямованих на енергозбереження, повинно сприяти поліпшенню структури виробництва та підвищення його рівня. При розробці нового закону про корпоративний прибутковий податок з урахуванням необхідності уніфікації податкових зобов'язань вітчизняних підприємств і підприємств з участю іноземного капіталу, на думку уряду, слід розглянути можливість закласти статтю про застосування енергозберігаючого обладнання в якості певної умови для надання податкових пільг. 

 
Коментарі (0)