ГоловнаКоментаріТарифи ЖКГТарифи на газ рятують від вимог МВФ

Тарифи на газ рятують від вимог МВФ

Керівництво держави продовжує наполягати на тому, що вимоги МВФ про підвищення тарифів для населення виконуватись не будуть. Разом з тим, чергова місія фонду завітає до Києва вже за тиждень.

Президент Віктор Янукович вкотре назвав неприйнятними вимоги Міжнародного валютного фонду про підвищення ціни на природний газ для населення. Про це «Україні Комунальній» повідомили у прес-службі голови держави.

«Ті вимоги, які висуває сьогодні МВФ, вони для нас неприйнятні. Це підвищення рівня оплати населення за газ. Ми не можемо на це погодитись, тому що це може мати негативні соціальні наслідки для населення», – сказав він на зустрічі з керівництвом Верховної Ради та головами парламентських фракцій.
 
Українські керівники, серед них і Прем’єр-міністр Микола Азаров, уже давно заявляють, що Україна не підвищить ціну на газ для населення, як того вимагає МФВ.

«У нас немає гострої необхідності погоджуватись на будь-які умови. У нас досить міцна фінансово-економічна ситуація. Ми платимо за всіма своїми фінансовими зобов’язаннями і з оптимізмом дивимось на переговори з МВФ», – зазначав раніше Прем’єр.

Читайте також: МВФ вимагає підвищити тарифи на газ для населення

Іншої думки дотримується член парламентського комітету з питань бюджету Павло Різаненко, який переконаний, що саме низькі тарифи на газ та воду в Україні є каменем спотикання для відновлення активної співпраці з МВФ.

На його думку, відновити співпрацю з фондом можна лише шляхом виконання його вимог – підвищення тарифів для населення до економічно обгрунтованого рівня. Разом з тим, пан Різазненко зазначає, що держава повинна налагодити дієвий механізм адресної допомоги.

«Тарифи для населення мають бути ринковими, але держава зобов'язана забезпечити соціальну справедливість. Тобто, людям, які не можуть оплачувати рахунки, мають бути нараховані пільги, однак лише адресні», - додав посадовець.

З ним погоджується перший заступник голови комітету Верховної Ради з питань будівництва, містобудування і ЖКГ та регіональної політики Геннадій Зубко, який вважає, що підвищення тарифів сприятиме залученню інвестицій у галузь енергетики.

«На українському енергоринку зараз великі проблеми. І хоча я не підтримую наші монопольні компанії, які виробляють електроенергію, але їх ресурс, на якому ми виїжджали ще з радянських часів, тепер вичерпаний. Чому? Тому що капіталовкладення в цю галузь повинні бути дуже великими, я маю на увазі генеруючі потужності та мережі», - пояснив чиновник.

Читайте також: Низькі тарифи заважають співпраці з МВФ

Нагадаємо, Україна вже тривалий час намагається домовитися з МВФ про затвердження нової програми співпраці і надання нового кредиту на зміну попередній програмі, яка так і не була виконана. При цьому в МВФ, як і раніше, головною умовою надання кредиту називають скасування дотацій з боку депжави на газ та опалення для населення, які, за словами міжнародного позикодавця, продовжують підривати український бюджет і платіжний баланс. Так, за підрахунками фонду, найбільший відсоток ВВП (від 11 до 13%) Україна витрачає саме на енергетичні субсидії. Паралельно з виконанням вищенаведених вимог уряд зобов’язаний вдосконалити систему адресних програм соціальної допомоги.

Черговий візит місії МВФ до Києва запланований на 27-28 червня. Про це, зокрема, повідомляла перший заступника голови адміністрації Президента Ірина Акімова.

«27-28 числа приїде місія МВФ. Старе керівництво місії представлятиме нове керівництво. Разом із нашим регіональним представником МВФ колеги здійснять постійні контакти – у Національному банку, з Прем’єр-міністром, Віце-прем’єрами», – зазначила Ірина Акімова. Востаннє місія МВФ перебувала в Україні на початку квітня.

 
Коментарі (0)