ГоловнаКоментаріТарифи ЖКГТарифи на електроенергію ростимуть вслід за цінами на газ

Тарифи на електроенергію ростимуть вслід за цінами на газ

В Україні надалі будуть рости тарифи на електроенергію та інші енергоносії, але це не врятує галузь ЖКГ, доки уряд лише «говорить про політику енергозбереження».

Ціни на електрику будуть рости вслід за цінами на газ та інші енергоносії. Про це заявив голова правління альянсу «Нова енергія України» Валерій Боровик, передає Gazeta.ua.

Попри це, за його словами, облтеплокомуненерго вже зараз вимагають плати за додаткові кіловати, не роблячи при цьому ніяких удосконалень мережі, та гальмують видачу дозволів на тарифні лічильники. 

Пан Боровик  зауважив: «Якщо уряд говорить про політику енергозбереження, то треба не тільки говорити, а й діяти в цьому напрямку. Запроваджувати фіскальні та юридичні санкції проти тих, хто не сприяє цій політиці. Ці проблеми мають вирішуватися не тільки регуляторними актами, а й діяльністю антимонопольного комітету та прокуратури».
 
За словами голови правління альянсу,  ринок електроенергетики треба демонополізувати, щоб споживач сам обирав компанію-постачальника. Також вирівнювати ціни для населення та промислових споживачів.
 
«Ми вже бачимо проблеми з перекосом субсидіювання газового ринку, теплоенергетики. Нафтогаз та облтеплокомуненерго перебувають у переддефолтному стані. Краще коли ринок диктує ціни, а держава субсидіює тих, хто дійсно не в змозі платити», – завершив пан Боровик.
 
 
Як раніше повідомляла «Україна Комунальна»,  новий механізм компенсацій за оплату послуг ЖКГ не враховує інтереси незаможних громадян, але залишає прогалини для здешевлення «комуналки» споживачам з доходами вище середнього.
 
До речі, уряд планує заохочувати «розлучення» з російським газом. Зокрема, Кабмін обіцяє зниження тарифу на електроенергію для тих, хто перейде із газових котлів на електричні. Окрім того, у Кабміні говорять про низку преференцій для котелень, які замість газу використовуватимуть інші види палива. 
 
Коментарі (1)
Sergiy
30 Липня 2014 p. 08:56
Все почалося ще раніше. Не виконана програма енергозбереження України схвалена постановою КМУ від 27 червня 2000 року №1040, зокрема заходи щодо визначення теплової енергії, води холодної та гарячої товаром. Далі ще гірше: нормою в законодавстві ,а саме п.3 ст.1 Закону України ,,Про державне регулювання у сфері комунальних послуг,, який з”явився за одну ніч між першим та другим читанням ,,тарифи на комунальні послуги - тарифи на теплову енергію (крім тарифів на виробництво теплової енергії на теплоелектроцентралях, теплоелектростанціях, атомних електростанціях і когенераційних установках та установках з використанням нетрадиційних або поновлюваних джерел енергії), транспортування теплової енергії магістральними та місцевими (розподільчими) тепловими мережами, постачання теплової енергії,(потім недолугий закон 1198), а також тарифи на послуги централізованого водопостачання та водовідведення, перероблення та захоронення побутових відходів, а також тарифи на послуги з централізованого опалення, послуги з централізованого постачання холодної води, послуги з централізованого постачання гарячої води, послуги з водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем) для суб’єктів, які є виконавцями цих послуг. { Пункт 3 частини першої статті 1 із змінами, внесеними згідно із Законами N 5400-VI ( 5400-17 ) від 02.10.2012, N 1198-VII ( 1198-18 ) від 10.04.2014. Отже товар став невідомо якою послугою. А далі Закон № 1198 –VII став похідною від цього визначення та знищив енергосервісний бізнес.Оскільки у постачальника- монополіста кардинально протилежні завдання із споживачем. Тим більше лобістські закони завжди приносили вигоду тільки одній стороні .