ГоловнаПублікаціїВодопостачанняТарифи на воду: чи стане «прозора» дешевшою

Тарифи на воду: чи стане «прозора» дешевшою

Днями у Мінрегіоні заявили, що уряд надав місцевій владі інструмент для зменшення тарифів на воду. Про що йдеться, та чи дійсно українцям варто сподіватися на здешевлення води – розповідають експерти.
Наприкінці минулого тижня Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко заявив, що уряд ухвалив постанову, котра припиняє практику застосування єдиного тарифу на централізоване водопостачання та водовідведення, і тим самим надав місцевій владі малих міст та селищ інструмент для зменшення тарифів на воду.
 
«2 вересня на засіданні уряду ми ухвалили постанову, яка припиняє практику застосування єдиного тарифу на централізоване водопостачання та водовідведення. Адже те, що більш-менш було прийнятним у великих містах, на рівні маленьких міст та селищ працювало просто неефективно. Причому сплачували за цю неефективність кінцеві споживачі, зі своєї власної кишені», - сказав він.
 
Міністр також підкреслив, що ухвалення відповідної постанови дозволить справедливо перерозподілити витрати, пов’язані з виробництвом та наданням послуг з водопостачання та водовідведення між споживачами. А підприємства водопровідно-каналізаційного господарства малих міст будуть формувати окремі тарифи на централізоване водопостачання та водовідведення.
 
«Це рішення – яскраве свідчення того, що Уряд рухається у системі координат децентралізації, віддаючи максимум повноважень та інструментів «на місця»,  - резюмував пан Зубко.
 
Про яку «практику застосування єдиного тарифу» йдеться, та чи дійсно мешканцям містечок та селищ варто сподіватися невдовзі на дешевшу воду? – «Україна Комунальна» вирішила поцікавитися в експертів.
 
Зокрема, директор ТОВ «Білоцерківвода» Ольга Бабій пояснила, що мова йде про ухвалення постанови Кабінету Міністрів «Про внесення змін до Порядку формування тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення».
 
 
«Проблема, яку пропонується врегулювати проектом акта набула своєї актуальності після встановлення Нацкомісією у 2014 році єдиних по підприємству тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення. Тобто єдиного тарифу для всіх споживачів, яким підприємство подає воду або очищає стоки. До цього часу тарифи формувалися та встановлювалися за групами споживачів. Зокрема, до окремої групи входили підприємства сфери централізованого водопостачання та/або водовідведення, які купують у іншого підприємства ВКГ питну воду з метою її подальшої реалізації споживачам та/або подають стічні води на очищення іншому підприємству ВКГ. Відповідно, для таких підприємств встановлювалися окремі тарифи, які враховували технологічні особливості процесу виробництва/споживання послуг та включали фактичні витрати, пов’язані з наданням послуг саме цим підприємствам. Встановлення регулятором єдиних тарифів призвело до значного підвищення тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення для кінцевих споживачів, а саме населення, яким послуги надають водоканали, що купують воду або очищують стоки у іншого підприємства» - зазначила пані Бабій.
 
За її словами, таким чином, до прикладу, для мешканців Здолбунова тарифи на централізоване водовідведення зросли майже в 7 разів.
 
«КП «Здолбунівводоканал» Рівненської області при наданні послуг з централізованого водовідведення споживачам м. Здолбунів користується очисними спорудами ОВКП ВКГ «Рівнеоблводоканал». Оплату за очистку стічних вод підприємство здійснювало згідно договору у розмірі 0,66 грн/м3 стічних вод.
 
З 1 липня 2014 року Нацкомісія для ОВКП ВКГ «Рівнеоблводоканал» встановила єдиний тариф на централізоване водовідведення (без розмежування за групами споживачів) у розмірі 4,58 грн/м3 (з ПДВ). Вказаний тариф розрахований відповідно до витрат ОВКП ВКГ «Рівнеоблводоканал», понесених на збирання, очистку та транспортування (відведення) стічних вод (наразі вказаний тариф становить уже 5,35 грн/м3 (з ПДВ) відповідно до постанови НКРЕКП №804 від 16 грудня 2014 року).
 
Водночас КП «Здолбунівводоканал» не отримує послуг зі збирання та транспортування (відведення) стічних вод, а самостійно виконує їх, оскільки стічні води надходять на очисні споруди ОВКП ВКГ «Рівнеоблводоканал» через власні об’єкти, споруди та колектори КП «Здолбунівводоканал». 
 
Тобто застосування до КП «Здолбунівводоканал» єдиного тарифу на централізоване водовідведення не забезпечує принципу «економічної обґрунтованості» та призводить до значного зростання тарифів на вказані послуги (у 6,9 разів станом на 1 липня 2014 року), що відповідно призводить до зростання тарифів на послуги для споживачів м. Здолбунів» - пояснила пан Бабій.
 
Аналогічна ситуація спостерігається і на інших підприємствах водопровідно-каналізаційного господарства. «ТОВ «Трускавецький водоканал», КП «Уманьводоканал» -ці підприємства купують значний обсяг води у КП «Дрогобичводоканал» та ТОВ «Білоцерківвода» відповідно. Застосування до них єдиного тарифу призвело до зростання тарифів для населення м. Трускавець та м. Умані у декілька разів. При цьому  споживачі цих населених пунктів покривають витрати, які пов’язані із наданням послуг  із централізованого водопостачання та водовідведення споживачам. Це несправедливо та потребує негайного врегулювання» - зазначає директор ТОВ «Білоцерківвода». 
 
Тож, постановою уряду «Про внесення змін до Порядку формування тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення» пропонується визначити можливість формування окремих тарифів на централізоване водопостачання та/або водовідведення для суб’єктів господарювання у сфері централізованого водопостачання та водовідведення, які придбають у інших підприємств водопостачання та водовідведення питну воду з метою її подальшої реалізації споживачам, та/або які подають стічні води на очищення іншому підприємству, а також для інших споживачів. Зокрема, проектом акта передбачається механізм формування окремих тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення для суб’єктів господарювання у сфері централізованого водопостачання та водовідведення та інших споживачів, які не є суб’єктами господарювання у сфері централізованого водопостачання та водовідведення, та отримують централізоване водопостачання та/або водовідведення від ліцензіата.
 
 
Однак, внесення відповідних змін не означатиме, що тарифи переглянуть для всіх споживачів містечок і селищ. Вартість води та послуг із водовідведення може знизитися лише для тих споживачів, яким їх надають підприємства водопровідно-каналізаційного господарства, котрі купують ці ресурси та послуги у іншого підприємства ВКГ. При чому для інших споживачів останнього вода чи водовідведення навпаки - прямо пропорційно подорожчає.
 
Так, пані Бабій наводить свої приклади розрахунків із урахуванням прийнятих змін.
 
 
Натисніть для збільшення
 
 
*Прогнозний розрахунок тарифів  здійснено в межах діючого тарифу (без врахування зміни вартості енергоносіїв, мінімальної заробітної плати, матеріалів)
 
Нагадаємо, тарифи на послуги водопостачання та водовідведення у різних регіонах України нерівноцінні. Зокрема, найдорожча з-поміж усіх населених пунктів країни вода у Фастові – 16,14 грн/куб. м, а найдешевша – у Кривому Розі – 1,61 грн/куб. м.
 
Анастасія Люк

 

 
Коментарі (0)