ГоловнаНовини ЖКГАналітика Тарифи на ЖКП можна зменшити – експерт

Тарифи на ЖКП можна зменшити – експерт

Зменшити тарифи на житлово-комунальні послуги можна за допомогою кількох дієвих механізмів

Зменшити тарифи на житлово-комунальні послуги можна за допомогою кількох дієвих механізмів. Таку думку під час круглого столу у Кіровограді на тему «Споживач, постачальник та влада: хто кого в реформі ЖКГ?», який провело ІА «Україна комунальна», висловив начальник Держжитлокомунінспекції у Кіровоградській області Сергій Слісаренко.

За його словами, одним з таких механізмів може стати відміна ПДВ для підприємств, що надають житлово-комунальні послуги населенню та спрямування коштів на модернізацію, реконструкцію котелень, насосів, інженерних мереж і т.д. Крім того, за його словами, зменшити тарифи на ЖКП можливо, якщо  встановлювати ціни на природний газ та електроенергію один раз на рік за 3 місяці до початку бюджетного року, а для водопровідно-каналізаційних підприємств та підприємств теплоенергетики встановлювати вартість електроенергії та природного газу як для населення.

Також з метою забезпечення належного санітарного та технічного стану житлового фонду потрібно визначити мінімальний необхідний перелік послуг у складі квартплати та розробити єдину систему обліку фактичних витрат на послуги по утриманню житла по кожному будинку окремо та розповсюдити відповідний програмний продукт.

Слісаренко також зазначив, що варто замінити  пільги на житлово-комунальні послуги  адресною грошовою допомогою, щоб всі сплачували повністю вартість послуг та внести зміни до Порядку формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій затвердженого  постановою  КМУ  №529 від 20 травня  2009 року в частині розрахунку витрат з вивезення побутових відходів ( на 1 особу, а не на кв. м. загальної площі квартири).

 
Коментарі (0)