ГоловнаВибір редакціїТарифи ЖКГТарифи ЖКГ потребують рівності

Тарифи ЖКГ потребують рівності

Україні необхідно вирівняти тарифи на енергоносії для всіх категорій споживачів, перед тим як думати про підвищення тарифів.

Перш ніж ініціювати підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги, уряд має переглянути принципи тарифоутворення у комунальній енергетиці. Про це заявив експерт з енергетичних питань Валентин Землянський.

«Підхід має бути досить простим: рівні тарифи економічно обгрунтовані для всіх компаній, що працюють на території України, і адресна допомога матеріально незабезпеченим. Ось тоді це працюватиме», - підкреслив він.

Зокрема, зазначив Валентин Землянський, на сьогодні ціна на газ внутрішнього видобутку для населення приблизно відповідає економічно обгрунтованій. У той же час, підприємства комунальної теплоенергетики закуповують імпортний газ за ціною на 30% нижче економічно обгрунтованої.

«Якщо ми говоримо про тепло і гарячу воду - то на сьогодні підприємства комунальної енергетики платять у три рази менші ціни на газ, ніж НАК «Нафтогаз» закуповує його у «Газпрому». Це не рахуючи ПДВ і тарифів на транспортування», - пояснив він.

При цьому, зауважив Валентин Землянський, компенсації з бюджету відбуваються двічі. Спочатку відбувається компенсація НАК «Нафтогаз України» за різницю в тарифах, за якими він продає газ теплокомуненерго, вдруге - йде компенсація теплокомуненерго за різницю в тарифах, за якими вони реалізують, і економічно обгрунтованими.

Читайте також: Тарифні новації уряду - нездійсненні

Введення адресної грошової допомоги у разі підняття тарифів, за його словами, дасть змогу витрачати вдесятеро менше грошей з держбюджету, ніж сьогодні витрачається на компенсацію різниці між економічно обгрунтованим і фактичним тарифом. Крім того - і підприємства сфери ЖКГ, і газові компанії будуть зацікавлені у зниженні собівартості енергоносіїв.

«Тобто, ті ж паруючі труби, втрати газу, про які мало говорять, - от їх стане значно менше. Ось тут закладений величезний шматок грошей, який на сьогодні перерозподіляється абсолютно нелогічно з точки зору принципів побудови енергетики, припустимо, в тому ж Європейському Союзі. Державна модель, яка існувала з часів СРСР, вона залишилася. Просто, деяким чином трансформувалася, проте, ніяких кардинальних перетворень не принесла», - зазначив Валентин Землянський.

«Одним підняттям тарифів розв'язати проблему не можна. Це має бути комплексний захід зі зміни інфраструктури, підходів до тарифоутворення і, відповідно, зі зміни бюджетної політики. Тому що до бюджету не треба закладати компенсацію різниці тричі, тому що закладати треба адресну допомогу тим людям, які зможуть сплачувати повністю за тими тарифами, які існують», - підсумував експерт.

Нагадаємо, нещодавно Прем'єр-міністр Микола Азаров заявив про наміри уряду удосконалити систему диференційованих тарифів на житлово-комунальні послуги для населення. За його словами, підвищення тарифів не торкнеться малозабезпечених громадян. Соціально-вразливі верстви продовжать отримувати субсидії на оплату житлово-комунальних послуг.

За матеріалами «Укрінформ»

 
Коментарі (0)