ГоловнаПублікаціїТарифи ЖКГТарифи ЖКГ зростуть не через політику

Тарифи ЖКГ зростуть не через політику

Українці вже зараз очікують від парламентських виборів серйозних змін. І не тільки на політичній арені або в економіці, але і, в тому числі, зміни очікуються і в комунальних платіжках.

Про те, що влада штучно утримує зростання тарифів на житлово-комунальні послуги в передвиборчий період відомо давно. Але минулого тижня загальне очікування підтвердив віце-прем'єр Валерій Хорошковський, який пообіцяв підвищення вартості природного газу для населення. Посприяла зміцненню негативних очікувань українців і інформація Національної комісії, яка здійснює держрегулювання в сфері комунальних послуг про те, що тарифи в середньому покривають 69% собівартості водопостачання і 74% - теплопостачання. При цьому голова комісії Валерій Саратов минулого тижня ще раз підкреслив необхідність економічного обгрунтування вартості послуг ЖКГ. При цьому, в Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ вважають, що тарифи ще більш збиткові. За даними відомства, тарифи на теплову енергію та воду покривають витрати на виробництво відповідних комунальних послуг на 50-60%.

Після таких заяв ЗМІ почали активно поширювати інформацію про те, що після виборів тарифи ЖКГ «різко злетять вгору», а також про те, що «уряд підніме вартість комунальних послуг на третину». Складно не розгубитися в такій ситуації, при тому, що передвиборча кампанія проходить в країні під егідою популістких гасел політичних партій: «знизимо тарифи ЖКГ», «ЖКГ - 10% від доходу сім'ї» і т.д.

Зрозуміло, паніка здебільшого створена пресою, не пройшла повз прем'єр-міністра Миколи Азарова. Вчора, відкриваючи засідання уряду, чиновник заявив, що і після виборів тарифи підвищуватися не будуть. «Ми не дозволимо обманювати наших громадян, - заявив прем'єр. - Нагадаю, ціна на газ для населення залишається незмінною протягом останніх 25 місяців, а на електроенергію 17 місяців». При цьому 1 лютого 2011 року тарифи на електроенергію за наднормативне споживання були підвищені на 30%. Що стосується вартості газу, Україна очікувала її зростання на третину з березня минулого року. Однак тоді уряду вдалося домовитися з Міжнародним валютним фондом. Разом з тим, домовленості не скасовують умови Фонду про економічне обгрунтовання ціни на газ для населення. Вона повинна підвищуватися поетапно: спочатку на 30%, потім на 50%.

З вартістю послуг водо-і теплопостачання ситуація складніша. Нацкомпослуг 1 березня скоригувала енергетичну складову на послуги централізованого водопостачання та водовідведення для побутових споживачів 46 підприємств. Крім того, на офіційному сайті регулятора оприлюднена інформація про діючі на 1 червня тарифи на теплову енергію по всій території України. Не варто забувати, що комісія ліцензує виробництво тепла, а також його транспортування і постачання. При цьому, регулятор стверджує для кожного підприємства собівартість гігакалорії тепла, яка заснована на розрахунках, поданих підприємствами. Встановлюючи тарифи нижче економічно обгрунтованного рівня, держава повинна компенсувати підприємствам цю різницю в тарифах. Однак на ділі отримати кошти від держави даним підприємствам вкрай складно. На сьогодні з держбюджету виділено понад 2 млрд грн компенсації, запит на виплату підприємствам галузі ще 2,3 млрд грн проходить узгодження в Мінфіні, а решта 2,5 млрд грн поки залишаються незатребуваними. Самі учасники ринку пояснюють цю ситуацію складністю бюрократичних процедур, які необхідно пройти підприємству для отримання тарифної різниці.

Доволі проблемна ситуація у теплопостачальних підприємств. Гранична вартість природного газу, який використовується для виробництва теплової енергії та постачання її населенню, складає 1309 грн, а от складова газу в тарифах на теплову енергію для населення сягає лише 894 грн / тис. куб.м, тобто тариф збитковий більш ніж на 30%. Через це у підприємств ТКЕ сформувалася заборгованість за спожитий газ на суму понад 10 млрд грн. Сукупний борг водоканалів за електроенергію приблизно в два рази менше, але і це для комунальних підприємств величезна сума.

Погіршує фінансовий стан підприємств ЖКГ їх дебіторська заборгованість. Зокрема, тільки населення заборгувало підприємствам ЖКГ більше 9 млрд грн.

Виходячи з ситуації, що склалася, говорити про підвищення тарифів на послуг ЖКГ цілком доречно. І їх зростання продиктоване не стільки бажанням українських чиновників, скільки економічною ситуацією, яка склалася в галузі. А що стосується виборів, і заяв про те, що зростання тарифів не буде, то з упевненістю можна сказати, що окуповуватися тарифи в Україні будуть тільки тоді, коли політичну складову вартості комунальних послуг замінять інвестиційної. А що залишається споживачам? Споживачам залишається сподівається на те, що влада виконає свої обіцянки про підвищення прожиткового мінімуму, соціальних стандартів, збільшення виплати субсидій і ... починати економно витрачати воду та енергоносії.

 
Коментарі (0)