Тарифна географія

Українці часто нарікають на високі тарифи на послуги ЖКГ, але все ж варто замислитися, чи справді в Україні особливості оплати послуг ЖКГ істотно програють у порівнянні з іншими країнами.

Українці часто нарікають на високі тарифи на послуги ЖКГ і категорично не підтримують свій уряд в регулярному прагненні підвищити вартість комунальних послуг. Побутові споживачі не хочуть розуміти необхідність зростання тарифів, яка напряму залежить від зростання цін на енергоносії. Разом з тим, країні дійсно недешево коштує газ, електроенергія, вода і теплова енергія.

За оцінками Міждержавного статистичного комітету СНД, за індексами цін і тарифів на окремі види послуг ЖКГ в минулому році Україна посіла перше місце. В цілому, за сумарними показниками вартості послуг ЖКГ України впевнено входить до трійки лідерів, розділяючи позиції з Росією і Білоруссю. При цьому серед країн Співдружності існували держави, де тарифи знижувалися, наприклад, в Киргизії вартість послуг зменшено на 0,1% у порівнянні з попереднім роком. Найдорожчою послугою в Україні експерти Комітету називають гаряче водопостачання. Вартість гарячої води тільки в першому кварталі 2011 року подорожчала на 13%. Лідером за приростом вартості електроенергії вважалася Білорусь - там ціна збільшилася на 12%, а рекордне зростання цін на водопостачання зафіксовано в Азербайджані - на 54%, на опалення ж у Молдові ціни зросли на 27%.

Читайте також: Тарифний пасьянс

На цьому зростання вартості послуг у ЖКГ далеко не завершено, динаміка зміни тарифів і приведення їх до економічно обгрунтованого рівня на вимогу МВФ має бути такою: тарифи повинні бути збільшені на 50%. Щоправда, українському уряду вдалося відстояти поетапне збільшення вартості комунальних послуг, якого вже точно не варто чекати до закінчення виборів у парламент.

Але все ж варто замислитися, чи справді в Україні особливості оплати послуг ЖКГ істотно програють у порівнянні з іншими країнами.

Європейські країни

У різних країнах Євросоюзу вартість комунальних послуг різна, але між ними багато спільного. Споживачі мають можливість самостійно обрати постачальників основних ресурсів - води, тепла та електроенергії. Наприклад, у Великобританії компаній, що постачають електрику одному споживачеві, може бути кілька - одна обслуговує вдень, друга - у нічний час. Крім того, європейці не платять за гарячу воду. Кожен багатоквартирний будинок має власний бойлер, який працює на електриці. Також слід нагадати, що за використання води в ЄС платять двічі - безпосередньо за подачу і за стоки. У Німеччині, наприклад, вартість стоків сягає 3,22 євро за кубометр, а за холодну воду в середньому за рік жителі віддають по 69-75 євро. Середня квартплата в Європі орієнтовно становить 3-5 євро за квадратний метр. Найвищі тарифи на природний газ встановлені для споживачів Швеції. Шведи в середньому сплачують близько 3 євро за кубометр блакитного палива, а італійці, наприклад, платять менше - близько 1,5-2 євро за кубометр. Хоча, на півдні ЄС вартість послуг ЖКГ непомірно висока: наприклад, в Італії та Іспанії за електропостачання необхідно вносити абонентську плату незалежно від того, чипроживає хтось у квартирі, чи ні. Така плата складає 120 євро в рік. Вода італійцям коштує майже 200 євро, а вивіз сміття - 100 євро в рік.

 Країни з «природним опаленням»

В ОАЕ, ЮАЕ, Єгипті, наприклад, просто відсутня необхідність платити за опалення, яке в структурі оплати комунальних послуг завжди було найдорожчим з них. В Арабських Еміратах громадяни при цьому не платять ще за водопостачання і електрику. Правда, таким привілеєм користується лише п'ята частина восьмимільйонної держави, а решта (малайці, індуси, непальці й інші особи, які приїхали на заробітки) змушені платити податки і оплачувати квартплату. У Мозамбіку електроенергія коштує недорого - близько 1 грн за кіловат в перерахунку на нашу валюту. Разом з тим, платити за неї доведеться заздалегідь. Послуги з вивезення сміття тут обійдуться в 6-10 грн в місяць, але от якість виконання даної послуги залишає бажати кращого. Незважаючи на ці нібито привілеї, згадані країни відчувають гостру нестачу води.

Читайте також: Тарифи взяли в RABство

За даними Інституту світових ресурсів, в найбільш важкому становищі перебувають Кувейт, де на душу населення припадає всього 11 куб. м води, Єгипет (43 куб. м) і Арабські Емірати (64 куб. м). Восьме місце серед країн, найбільш обділених питною водою, посідає Молдова (225 куб. м), а дев'яте - Туркменістан (232 куб.м).

Загалом питна вода стала предметом бізнесу. Аналітики вважають, що прибуток компаній, що займаються продажем питної води, вже сьогодні досягає 40% від прибутку нафтових компаній, перевищує прибутковість фармацевтичної індустрії і сьогодні досягає $1 трлн на рік.

США

Оскільки Штати - країна велика, то вартість комунальних послуг від штату до штату сильно вірізняється. Наприклад, у Флориді немає необхідності в оплаті опалення, тому найбільшим платежем стане оплата електрики. Рахунок за електроенергію може досягати $300 за місяць. А причина ховється в масовому використанні кондиціонерів. В середньому, за електроенергію американці платять по $ 0,88 за кіловат, за водопостачання - близько $ 250 в рік. Існують тут і такі і специфічні витрати, як, наприклад, утримання басейну, яке обійдеться власнику від $50 до $120 щомісяця. Як такої квартплати в США немає. Замість неї американці сплачують щорічний податок на нерухомість, що становить 13% вартості житла.

СНД

Примітно, що жителі Росії платять за газ більше, ніж багато хто з найближчих сусідів. Наприклад, у Туркменістані плата за послуги ЖКГ відсутня. Країна багата природними копалинами, а рівень доходів досить низький, тому комунальні витрати взяла на себе держава. Для жителів Казахстану плата за кубометр газу становить 0,5 грн, для жителів України - 3-7 грн за кубометр. За електроенергію українці платять менше, ніж росіяни. У Вірменії плата за кіловат досягає 0,5 грн в перерахунку на наші гроші, а жителі Казахстану платять по 0,3 грн за кіловат електроенергії.

Якщо тепер порівняти співвідношення середньої заробітної плати до вартості послуг ЖКГ, то виявиться, що європейці й американці віддають щомісяця 10% доходів, оплачуючи при цьому рахунки за воду, світло, газ, вивезення сміття та всі інші послуги. Жителі Росії та України віддають від 10% до 30% щомісячного доходу. В цілому по регіонах ситуація не сильно змінюється. А якщо оцінити мінімальний, а не середній дохід, тоді на сплату рахунків ЖКГ піде 60% від зарплати. А якщо врахувати ще і якість наданих послуг? Західний споживач не знає, що таке перебої в подачі води, застарілі будинки і регулярне відключення світла. Тут всім управляють самі споживачі і бізнес.

Але сильніше за все не пощастило жителям Східної Європи, наприклад, прибалтійцям і полякам, яким після вступу до ЄС доводиться платити стільки ж, скільки і жителям Лондона, але доходи населення східноєвропейських країн далекі від середньоєвропейських.

 
Коментарі (1)
Самотній
17 Серпня 2012 p. 09:26
Я верю в честность Президента и неподкупность постовых! В заботу банков о клиентах! В русалок верю! В домовых!