Теплу встановили умови

Теплопостачальні підприємства та НАК «Нафтогаз України» будуть працювати за новою схемою.

У 2012 році теплопостачальні підприємства спожили 7 млрд кубометрів природного газу на суму 13 млрд грн, повідомив учора вході селекторної наради з регіонами щодо питання проведення опалювального сезону перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Олександр Аліпов. «При цьому рівень розрахунків за газ не перевищує 65%. Велику заборгованість мають підприємства Дніпропетровської, Харківської, Тернопільської, Київської областей, Криму і Севастополя», - зазначив чиновник.

При цьому пан Аліпов уточнив, що НАК «Нафтогаз України» вже отримав 2,5 млрд грн від погашення заборгованості підприємств теплоенергетики за природний газ при проведенні розрахунків по субвенції з держбюджету місцевим бюджетам на погашення заборгованості з різниці в тарифах. 2 жовтня було прийнято рішення про збільшення витрат держбюджету ще на 1,2 млрд грн для компенсації тарифної різниці. «Але ви ж розумієте, що це збільшення буде проходити за рахунок сплати податків водоканалами і теплокомуненерго», - запевнив чиновник представників облдержадміністрації.

Крім того, за його словами, Кабінет Міністрів прийняв постанову, якою передбачені зміни алгоритму компенсації тарифної різниці та підписання договорів теплокомуненерго з НАК. «Наступного тижня ми знову зберемо на нараду представників регіонів і обговоримо, як ми тепер будемо працювати у відповідності з цим документом».

Нагадаємо, 17 жовтня уряд затвердив новий порядок використання коштів, передбачених у держбюджеті для компенсації «Нафтогаз України» різниці між цінами закупівлі імпортованого природного газу (4,7 тис грн за тисячу кубометрів) і його реалізації теплопостачальним підприємствам для виробництва тепла для населення (1, 31 тис грн за тисячу кубометрів). Згідно з постановою № 954 на ці цілі буде передбачено 3,9 млрд грн. Головним розпорядником та відповідальним виконавцем бюджетної програми є Міністерство енергетики та вугільної промисловості. Компенсація надається на підставі договорів про постачання в 2012 році імпортованого газу для виробництва теплової енергії, яка споживається населенням, укладених між НАК і теплокомуненерго та розрахунку суми компенсації.

 
Коментарі (0)