ГоловнаПублікаціїАналітика У ринок – як у холодну воду...

У ринок – як у холодну воду...

Учасники ринку побоюються, що зміна методології тарифоутворення на послуги водопостачання не вирішить існуючі проблеми галузі, а лише посилять їх

Українські водопостачальні підприємства не готові до реформи галузі. Учасники ринку побоюються, що зміна методології тарифоутворення, перехід на роботу за прямими контрактами з колективними власниками житла, розвиток форм державно-приватного партнерства не тільки не вирішать існуючих проблем галузі, а й посилять їх.

Про проблеми та механізми їх вирішення представники водоканалів країни поділилися з «У.К.» у ході круглого столу, проведеного нашою редакцією 9 лютого в рамках VIII Міжнародного науково-практичного семінару «Ресурсозбереження та якісне водопостачання – стратегічний напрям розвитку водопровідно-каналізаційного господарства України», який пройшов у Яремче. Семінар відбувся за підтримки Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ, яке представляв перший заступник міністра Олександр Аліпов.

Перш за все, сумнів у водопостачальних компаній викликають ініціативи центральних органів влади ввести диференційовану систему тарифоутворення або так звану систему «блокових тарифів». «Введення тарифів на водопостачання в залежності від груп споживачів, які диференціюються за обсягами споживання, призведе до падіння цих обсягів. Люди почнуть економити і менше споживати ресурсу, прагнучи заплатити за зниженим тарифом. В результаті у водоканалів простоюватимуть потужності, які були заплановані на виробництво і прокачування певної кількості води», - впевнений представник водопостачального підприємства з Фастова (Київська область).

Разом з тим, учасники ринку відзначають, що впровадження такого механізму тарифоутворення зажадає досконалих систем технологічного та комерційного обліку, яких на сьогодні в Україні немає. «Ті лічильники, які стоять у побутових абонентів, досить складно перевірити нашому підприємству, оскільки перевіряючі від водоканалу через недосконалість типових договорів на надання комунальних послуг не завжди можуть безпосередньо брати участь у процесі звірки, а ЖЕКи ставляться до цього процесу халатно. Крім того, не варто забувати, що не всі підприємства мають можливість встановити системи технологічного обліку», - вважає представник херсонського водоканалу. «При цьому водоканали позбавлені можливості безпосередньо укладати договори з об'єднаннями співвласників багатоквартирних будинків», - розповіли представники водопостачального підприємства Харкова.

Відсутність державного фінансування експерти запропонували водоканалам компенсувати за рахунок приватних інвестицій. За словами президента Всеукраїнської асоціації приватних інвесторів в ЖКХ Сергія Бульбаса, галузі необхідно змінити підходи до відпустки ресурсів: «Необхідно відійти від поняття «послуга» стосовно до водопостачання і перейти до поняття« товар », яким і є відпускається споживачеві вода. Як тільки це відбудеться – і буде створений ринок, в який прийде приватний капітал».

Подібні ідеї поділяють і в Мінрегіоні. За словами Олександра Аліпова, відомство готує нову концепцію розвитку галузі, згідно з якою юридичні особи будуть віднесені до категорії кваліфікованих споживачів. Планується, що холодне і гаряче водопостачання перестане для них бути послугою, а стане товаром. Зокрема, тариф на водопостачання буде розподілений як економічно обґрунтована вартість товару (води) плюс вартість розподілу води по внутрішніх мережах.

Підготувала Марія Цатурян 

 
Коментарі (0)