ГоловнаКоментаріТарифи ЖКГУ влади є підстави для зменшення вартості газу

У влади є підстави для зменшення вартості газу

Зниження норми споживання газу для населення у разі відсутності лічильників може привести до зменшення вартості газу. Експерти зауважують, що для цього є підстави.

У влади є підстави для зменшення ціни на газ у середньому на 5%. Таку думку висловив під час засідання робочої групи з питань обґрунтованості тарифів при комітеті Верховної Ради експерт «У.К.», Міністр житлово-комунального господарства України (2007-2010 рр.) Олексій Кучеренко, коментуючи рішення уряду щодо зниження норми споживання газу для населення у разі відсутності лічильника.

«Я вдячний голові Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг за те, що той відгукнувся на запити споживачів та подав до уряду ініціативу щодо зниження норми споживання газу для населення у разі відсутності лічильника, однак те, що таке рішення було прийняте Кабінетом Міністрів миттєво, змушує поставити принаймні два питання. В липні минулого року уряд вже зменшував нормативи споживання газу з 9 до 6 куб. м. Тоді пан Гройсман запевнив, що вони викрили злочинну схему відмиву 400 мільйонів доларів в системі НАК «Нафтогаз України». Виникає питання: чому Генпрокутарура досі не дала відповіді, куди втрачався цей газ? Друге питання: якщо вже рік тому було зниження в результаті досліджень, то цього разу при зниженні норми споживання повинна бути хоч якась аналітика. Тобто вчора на засіданні уряду було знайдено 0,8 мільярдів куб. м газу, який повинен піти у додатковий баланс «Нафтогазу», і це є вже підставою для зменшення на 5% ціни на газ в середньому» - наголосив він.

Читайте также: Уряд анонсував кінець «газової халяви»

Нагадаємо, про можливість зниження норм споживання газу для населення у разі відсутності лічильників у НКРЕКП повідомили наприкінці минулого тижня. У регуляторі зазначили, що до відповідних дій спонукають численні звернення споживачів. Тож, Нацкомісія розробила та подала на розгляд уряду відповідні пропозиції щодо зменшення цих норм для газових плит та водонагрівачів у два рази.

Зауважимо, за словами голови НКРЕКП Дмитра Вовка, 29 квітня ці пропозиції були прийняті урядом.

«Старі норми споживання становили 6 куб. м, тепер вони будуть становити 3 куб. м. У разі, якщо ці люди користуються газовою плитою і мають централізоване або гаряче водопостачання. Там є три градації. Ті, хто має газову плиту і має централізоване, було 6, стане 3. Ті, хто використовує газову плиту і не мають централізованого гарячого водопостачання, норма була 9 куб. м, а зараз буде 4,5 куб. м. І ті, хто користувався газовою плитою і водонагрівачами, попередня норма була 18 куб. м, тепер вона стане 9 куб. м» - пояснив пан Вовк.

 
Коментарі (1)
Коля Пухов
01 Травня 2015 p. 21:59
Особисто мій прогноз наступний. Мешканці багатоповерхівок раніше платили за газ по нормативам, а тепер будуть платити за так зване "фактичне" споживання, яке у 5-7 разів перевищує нормативне (аналогічно до того, як сплачують за холодну воду при відсутності квартирного лічильника).Відповідно, і оплата за газ буде нараховуватися за "фактично" спожитий газ, а не за нормативний, як це було раніше. Тобто, зменшення норм споживання лише привело до зменшення розміру субсидій, оскільки субсидіїї призначаються тільки в межах норм споживання. Справді було б дивно, якби був прийнятий закон збитковий для держави на користь пересічних споживачів.