ГоловнаКоментаріГазопостачанняУкраїні обіцяють програш в суді з «Газпромом»

Україні обіцяють програш в суді з «Газпромом»

Внести будь-які зміни в «газові» відносини України і Росії зможе лише Міжнародний арбітражний суд Стокгольма. Але, на думку експертів, Феміда не стане на бік Києва.

Очікуване рішення Міжнародного арбітражного суду Стокгольма у спорі між «Газпромом» і «Нафтогазом» може створити додаткові ризики для України в газовому питанні. Про це розповів заступник директора науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев, передає «ГолосUA». Експерт вважає, що рішення суду буде не на користь української сторони.

«Швидше за все, якісь серйозні наслідки або зміни (у газових переговорах України і Росії, - ред.) можуть відбутися після рішення Стокгольмського арбітражу. Але, на мій погляд, це рішення буде не на користь української сторони», - сказав Геннадій Рябцев.
 
Також, експерт вважає, що Україна не зміцнила свою позицію на минулих тристоронніх газових переговорах, які відбулися в Брюсселі 20 березня, і були присвячені постачанню «блакитного палива» в літній сезон.
 
«Підсумком брюссельських газових переговорів стала відсутність яких-небудь істотних змін. Літній газовий пакет нічим не відрізняється від зимового. Було ясно і до переговорів, що «Газпром» не піде на поступки, а обмежиться констатацією положень газового договору від 2009 року. Ціна газу визначається за попередньою формулою, умови жорсткі і відсутні гарантії на надання будь-яких транзитних обсягів газу», - сказав він.
 
Геннадій Рябцев додав, що остаточна ціна на газ для України буде визначена 1 квітня 2015 року.
 
«Ціна на газ визначається виходячи з ретроспективи дев'ятимісячної вартості мазуту і газойля в Північній Європі, і за цією формулою вона щокварталу перераховується. І звісно, ніякої фіксованої ціни на річний пакет немає і ніхто її поки не знає, бо ще не закінчився попередній квартал. А оскільки у нас умови передоплати, кожен раз ця ціна буде коригуватися», - резюмував він.
 
 
Нагадаємо, в ході переговорів щодо постачаннях газу в форматі Україна-ЄС-Росія сторони досягнули домовленостей щодо «літнього пакету». Планується, що РФ буде поставляти в Україну газ без стягнення експортного мита, однак РФ не бере на себе юридичне зобов'язання відмовитися від мита, а лише буде розглядати таку можливість перед початком кожного кварталу.
 
Коментарі (0)