ГоловнаКоментаріПолітикаУкраїна може обміняти борги за газ

Україна може обміняти борги за газ

Росія може піти Україні на поступки щодо погашення заборгованості за спожитий газ, яка з кожним місяцем зростає, в обмін на підприємства військово-промислового комплексу. Над такою пропозицією міркують у Держдумі РФ.

До газових переговорів з Україною можуть включити питання про конверсії газового боргу країни права власності Росії на підприємства військово-промислового комплексу.

З відповідним запитом до Віце-прем'єра РФ Дмитра Рогозіна звернулася заступник голови комітету Держдуми з бюджету і податків Оксана Дмитрієва, - повідомляють «Ізвєстія».

Згідно з повідомленням, приводом для звернення стало фактичне згортання військово-технічного співробітництва між двома країнами.

Оксана Дмитрієва просила пана Рогозіна оцінити, у скільки обійдеться імпортозаміщення продукції українських ВПК для російського бюджету. На її думку, доцільніше було б запропонувати Україні погасити борги за газ частками в їхніх підприємствах.

«Така схема була б вигідна всім сторонам: і Україні, і Росії, і Європейському союзу. Для Росії це гарантія виробництва і поставок, при економії коштів бюджету, а для України це не просто погашення боргу - в таких умовах можна буде вести переговори про знижку на подальші поставки. Крім того, для України це гарантована зайнятість, обсяг виробництва, податкові надходження. Вигідно це і ЄС буде повністю вирішена проблема з транзитом газу» - зазначила пані Дмитрієва.

Додатковим плюсом, за її словами, є і те, що підприємства українського ВПК в основному мають державний статус.

Читайте також: Борги України за газ продовжують рости

Такої ж думки і голова комітету Держдуми з енергетики Іван Грачов.

«Це цілком логічно, Україна цілком могла б розплатитися з боргами по газу частками у своїх підприємствах. Хоча без третьої сторони - наприклад, Європейського союзу - домовиться буде непросто. Але якщо домовленість буде досягнута, Європейський союз міг би стати гарантом виконання цих угод» - наголосив він.

Нагадаємо, Україна, Європейський Союз і Росія домовилися про проведення тристоронньої зустрічі з врегулювання газового конфлікту, при цьому Україна зберігає за собою право звернутися до Стокгольмського арбітражного суду.

 
Коментарі (0)