ГоловнаКоментаріГазопостачанняУкраїна може подати газ на Донбас взамін на «літній пакет»

Україна може подати газ на Донбас взамін на «літній пакет»

Російська Федерація під час майбутніх переговорів у тристоронньому форматі може вимагати від України постачати газ на окуповані території Донбасу взамін на поставки «блакитного» палива на літній період з Росії.

Російська Федерація може поставити Україні вимоги постачати природний газ на територію окупованого Донбасу взамін на «літній газовий пакет». Такої думки притримується директор департаменту енергетики Міжнародного центру перспективних досліджень Наталія Слободян, передає «Укрінформ».

На її думку, Москва на подальших тристоронніх переговорах висуватиме низку умов та додаткових домовленостей.

«Попереду ще буде серія трьохсторонніх зустрічей ЄС-Україна-Росія в Брюсселі, де загальне «газове» питання складатиметься з низки умов, додаткових домовленостей тощо. Наприклад, Росія, опікуючись гуманітарною ситуацією на Донбасі, може висунути умову постачання газу до України лише за умови, якщо Київ, відповідно, постачатиме (не вимагаючи оплати) природний газ до так званих «ДНР» та «ЛНР», - припустила експерт.

Зокрема, пані Слободян вважає, що підконтрольні бойовикам території Луганської та Донецької областей потребуватимуть від 3 до 7 млрд кубометрів «блакитного» палива.

Читайте також: Україна має шанс отримати знижку на російський газ

«Досить умовно сьогодні можна говорити про потребу в блакитному паливі на окупованих територіях, так як не відомі остаточні дані щодо масштабів руйнування теплогенеруючої інфраструктури, газопостачальної мережі, а також потужності та завантаженості працюючих промислових об'єктів. Потреба у блакитному паливі може вимірюватись обсягами 3-7 млрд куб.м», - зазначила Наталія Слободян.

Експерт також зауважила, що згідно з даними Державної служби статистики, Донецьк та Луганськ у 2013 спожили 20% природного газу від загального обсягу, що пояснюється наявністю великої кількості промислових підприємств.

Тож, на думку експерта, сьогодні можна говорити про зменшення у кількісному вимірі на 4-5 млрд куб.м газу поставок до цих областей.

Зауважимо, що у ЗМІ вчора з’явилась інформація про те, що Російська Федерація нібито поставила за територію окупованого Донбасу близько 100 млн кубометрів газу по ціні 329 дол. за 1 тис. куб. м. Москва повідомляє, що ці поставки здійснено згідно з умовами діючого контракту від 2009 року.

Нагадаємо, що поставлений на окуповані території Донбасу газ не буде включений до «зимового пакету». Переговори ж стосовно поставок палива до «ЛНР» та «ДНР» будуть обговорюватись робочими групами у тристоронньому форматі протягом 2 тижнів.

 
Коментарі (0)